MGA-markt groeide vorig jaar met 19%

In 2022 groeiden de inkomsten van MGA’s, MGU’s en Coverholders  wereldwijd met ongeveer 19%. Het gecombineerde marktaandeel van de top vijf groepen is iets minder dan 20% van de wereldwijde MGA-inkomsten en meer dan 1.300 individuele ondernemingen in deze sector zullen waarschijnlijk meer dan $ 10 miljoen aan premies hebben geschreven in 2022. Dat zijn enkele gegevens die naar voren komen uit een marktinventarisatie van Insuramore.

Volgens een bijgewerkte rangschikking en analyse van Insuramore (www.insuramore.com/rankings/mgas-mgus/revenues.) bedroeg de waarde van de wereldwijde inkomsten van MGA-, MGU- en coverholdergroepen (volmachtbedrijven) ongeveer $ 17,3 miljard in 2022, wat neerkomt op een jaarlijkse groei in deze sector van ongeveer 19% vóór inflatiecorrectie. Dit ligt aanzienlijk hoger dan het groeipercentage van de wereldwijde verzekeringsmakelaardijsector die, zoals Insuramore in een gerelateerd persbericht op 6 juni 2023 rapporteerde, in 2022 met bijna 10,5% in waarde zou zijn gestegen.

Als groep stond Brown & Brown in 2022 wereldwijd op de eerste plaats op dit gebied, omdat het de eerste groep was die meer dan$ 1 miljard aan jaarinkomsten genereerde uit deze activiteit. Brown & Brown heeft die positie in 2023 verder uitgebouwd door de aankondiging van de voorgenomen overname van Kentro Capital, het moederbedrijf van Nexus Underwriting. In dalende volgorde wordt Brown & Brown waarschijnlijk gevolgd van de tweede tot de vijfde plaats door Truist Insurance Holdings, Amwins, Ryan Specialty Group en Gallagher, waarbij deze top vijf groepen een gecombineerd marktaandeel hebben van iets minder dan 20% van de wereldwijde MGA-inkomsten.

Qua eigendom kunnen 54 van de top 300 groepen in deze sector in 2022 worden geclassificeerd als eigendom van makelaars, 28 als eigendom van verzekeraars en de resterende 218 als onafhankelijk (hoewel veel van deze groepen worden gesteund door private-equityfirma’s). Van de groepen die eigendom zijn van verzekeraars, oordeelt Insuramore dat Munich Re de hoogste inkomsten genereerde uit eigen MGA-activiteiten in 2022, terwijl NSM Insurance Group de grootste onafhankelijke groep was. Wat betreft de locatie van het hoofdkantoor, met in totaal 170 en profiterend van de sterkte van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de meeste andere wereldwijde munteenheden, waren de meeste MGA-groepen in de top 300 in 2022 gevestigd in de VS, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (49), Nederland (13), Canada (12) en Duitsland (10).

Zoals te verwachten was gezien het zeer hoge groeipercentage in de hele sector, hebben bijna alle MGA-groepen hun inkomsten in 2022 zien stijgen en 11 van de top 300 hebben volgens Insuramore hun inkomsten waarschijnlijk meer dan verdubbeld ten opzichte van 2021. De snelste jaar-op-jaar groei is waarschijnlijk gerealiseerd door Acrisure na de overname van zowel Appalachian Underwriters als Volante Global in 2022. Cyberverzekeringsspecialisten zoals Coalition, Envelop en Resilience behoren ook tot de groepen die hun omzet in 2022 meer dan verdubbelden.

Wereldwijd zijn er meer dan 2.500 individuele ondernemingen betrokken bij MGA-activiteiten, waarvan ongeveer de helft waarschijnlijk meer dan USD 10 miljoen aan premies zal hebben geschreven in 2022 (www.insuramore.com/globalvista), en regelmatige nieuwe lanceringen lijken dit volume te ondersteunen. Andere belangrijke overnames in deze sector die in de eerste helft van 2023 werden afgerond, waren Envest door Ardonagh Group, BridgeForce door HUB, Taga en Tay River Holdings door Gallagher, Acquis Insurance Management door NSM Insurance Group, Animal Friends door Pinnacle Pet Group en Griffin Underwriting Services door Ryan Specialty Group. Daarnaast heeft Amynta Group de overname van Ambridge van Fairfax Financial afgerond.