Meer dan 14.000 leerlingen krijgen verzekeringsles



Duizenden basisschoolleerlingen in de groepen 7 en 8 krijgen volgende week tijdens de Week van het geld – 25 tot en met 29 maart – de verzekeringsles Fix je Risk. Op basisscholen verspreid door het hele land staan medewerkers van verzekeraars voor de klas om scholieren kritisch na te laten denken over risico’s en verzekeren. De teller van het aantal verzekeringslessen staat op dit moment op 588.“Wie op jonge leeftijd leert nadenken over financiële risico’s, is op latere leeftijd beter in staat om weloverwogen keuzes te maken”, aldus Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars.


Maandag 25 maart is de officiële aftrap van de Week van het geld in het NAC-stadion in Breda. Erevoorzitter van het platform ‘Wijzer in geldzaken’ H.M. Koningin Máxima geeft het startsein voor alle gastlessen in deze week. Zij zal daarna een bezoek brengen aan de les van Richard Weurding (Verbond van Verzekeraars) en Cees de Jong (BNP Paribas). Ook andere directeuren van verzekeraars en verzekeringsgerelateerde organisaties geven komende maandag een gastles, zoals Miranda Hendriks (Univé), Wendy de Ruiter-Lörx (VIVAT), Gilbert Pluym (Onderlinge ’s Gravenhage), Merel van Vroonhoven (AFM), André Rouvoet (Zorgverzekeraars Nederland) en Jeanette Hadderingh (NIBE SVV). De rest van de week staan door het hele land honderden medewerkers van verzekeringsmaatschappijen voor de klas.

Kritisch leren kiezen
Onderdeel van de les is het digitale spel Fix je Risk. Daarin doorlopen de leerlingen vier verschillende situaties: een verjaardag, het schoolkamp, de musical en de zomervakantie. Ze leren inschatten welke risico’s er kunnen gebeuren en hoe groot de schadepost mogelijk is. In teamverband beslissen ze vervolgens of ze zich wel of niet willen verzekeren en welke polissen ze eventueel nodig hebben. De teams kunnen maximaal twee van de vier optionele verzekeringen kiezen en moeten dus in onderling overleg kritisch zijn. Maar net zoals in het echte leven: dankzij het ‘rad van gebeurtenissen’ zijn altijd weer nieuwe keuzes en inschattingen nodig.

Provincie aantal gastlessen aantal scholieren
Drenthe 32 712
Flevoland 8 186
Friesland 14 316
Gelderland 44 990
Groningen 29 619
Limburg 3 86
Noord-Brabant 57 1445
Noord-Holland 56 1635
Overijssel 17 448
Utrecht 91 2309
Zeeland 15 376
Zuid-Holland 222 5573