Marsh zien nog geen tekenen richting zachtere markt

Marsh zegt dat er weinig tekenen zijn dat de harde markt snel zal eindigen, aangezien uit zijn Global Insurance Market index blijkt dat de premie voor zakelijke verzekeringen in het derde kwartaal met gemiddeld 15% is gestegen, dezelfde premieverhoging als in het tweede kwartaal. Hierdoor is er voor het 16e opeenvolgende kwartaal op rij sprake van een ‘harde markt’ en dus van een gemiddelde premieverhoging. Wel zien de onderzoekers het stijgingspercentage afkalven in veel branches en in de meeste regio’s. Deze trend kan er volgens Marsh op wijzen dat de prijsstijgingen in het vierde kwartaal van 2020 met 22% hun hoogtepunt hebben bereikt.

De stijging is zoals gezegd vergelijkbaar met een stijging van 15% in het tweede kwartaal van dit jaar. In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de gemiddelde premiestijging nog 18% en in het vierde kwartaal van 2020 zelfs 22%, zo ‘verklapte’ Dan Glaser, RvB-voorzitter en CEO bij Marsh McLennan’s traditiegetrouw tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers enkele uitkomsten van Marsh’ Global Insurance Market Index.  

De cijfers geven volgens hem aan dat de ‘harde markt’ nog wel even zal duren. “Veel van de factoren die de markt de afgelopen jaren hebben doen verharden, blijven suggereren dat een ombuiging naar een zachte markt op de korte termijn onwaarschijnlijk is.” zei Glaser. Hij legde uit dat de index de wereldwijde property-tarieven in het derde kwartaal met 9% heeft zien stijgen, al kalft de premieverhoging wel af. De gemiddelde brandpremie steeg in het vorige kwartaal met 12%, in het eerste kwartaal met 15% en in het laatste kwartaal van 2020 met 20%.

De tarieven voor casualty-verzekeringen stegen in het derde kwartaal met hoge single digits, een lichte stijging na de stijging met 6% in het tweede kwartaal. De tarieven voor financial & professional-lines  stegen met 32%, mede dankzij een bijna-verdubbeling van de cyberpremies, aldus Glaser. Dit is een lichte daling ten opzichte van de 34% in het tweede kwartaal, die volgde op een stijging van 40% en 47% in de voorgaande twee kwartalen. 

Volgens Glaser is de index gericht op grote accounts. Hij voegde eraan toe dat de tarieven in het middensegment in het derde kwartaal ook zijn blijven stijgen, maar op een lager niveau dan die voor grote, complexe risico’s. Wat herverzekeringen betreft, zegt hij dat “gematigde premieverhogingen voor property catastrofe-dekkingen wereldwijd tijdens de eerste helft van 2021 de rest van het jaar zouden kunnen aanhouden”.

Volgens Glaser weerspiegelen deze vooruitzichten “voldoende capaciteit waar tegenover staat  verhoogde wereldwijde catastrofes, bezorgdheid over de reële sociale inflatie aan het einde van het jaar, en een voortzetting van grote individuele schades, waarbij 2021 nog een jaar met aanzienlijke catastrofale schades wordt.”

Overige uitkomsten

In de meeste regio’s is de prijsstijging gematigd als gevolg van een lagere stijging van de premies voor property- en bestuurders- en commissarissenaansprakelijkheid (D&O). Het Verenigd Koninkrijk, met een gemiddelde prijsstijging van 27% (tegen 28% in het tweede kwartaal van 2021) en de Pacific-regio, met een stijging van 17% (tegen 23% in het tweede kwartaal van 2021), bleven het wereldwijde premieniveau opdrijven.

In Azië bedroeg de stijging 6% (gelijk aan het vorige kwartaal), in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied 2% (tegen 4%) en in continentaal Europa 10% (tegen 13%). De enige uitzondering was de VS, waar de tarieven met 14% stegen (tegen 12% in het vorige kwartaal), als gevolg van een aanzienlijke stijging van de tarieven voor cyberverzekeringen en een gematigde stijging van de tarieven voor schadeverzekeringen.

De prijzen voor property-verzekeringen stegen wereldwijd gemiddeld met 9%, een daling ten opzichte van de stijging met 12% in het eerste kwartaal van 2021; de prijzen voor casualty-verzekeringen stegen gemiddeld met 6%, wat hetzelfde was als in de vorige twee kwartalen. De prijzen voor financiële en beroepsverzekeringen (Finpro) stegen met 32% opnieuw het sterkst van alle grote verzekeringsproductcategorieën, tegenover 34% in het vorige kwartaal.

De prijzen voor cyberverzekeringen bleven afwijken van de matigingstrend. In de VS stegen de prijzen met 96% (tegenover 56% in het tweede kwartaal), en in het VK met 73% (tegenover 35% in het tweede kwartaal), onder invloed van de frequentie en de ernst van ransomwareclaims.