Marsh Specialty and Global Placement-president: “De internationale omstandigheden in het bedrijfsleven blijven lastig voor onze klanten”

 
   “De internationale omstandigheden in het bedrijfsleven blijven lastig voor onze klanten. Aanhoudende inflatie en geopolitieke instabiliteit raken alle sectoren en we verwachten meer ingewikkelde omstandigheden in de al gespannen markt voor vastgoed en catastrofes na orkaan Ian.” Dat is de reactie op de uitkomsten van de Marsh’Global Insurance Market Index van  Lucy Clark, president Marsh Specialty and Global Placement bij Marsh. “We werken nauw samen met onze klanten om de mogelijke gevolgen voor de markt te achterhalen. Ook onderzoeken we een breed palet aan mogelijkheden om hun risico’s in te schatten en te adresseren, inclusief alternatieve en captive-oplossingen.”

Uit de index is gebleken dat de premies voor zakelijke schadeverzekeringen n in het derde kwartaal van 2022 wereldwijd met 6% zijn gestegen. Een kwartaal eerder bedroeg de toename nog 9%. De afgenomen stijging is een trend die het eerste kwartaal van 2021 inzette. Hoewel de prijzen voor het twintigste opeenvolgende kwartaal toenemen, zwakken de stijgingen in de meeste gebieden af door de prijsdaling die financiële en professionele aansprakelijkheidsverzekeringen voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2017 vertonen.  

De prijsstijgingen vertraagden in de meeste gebieden door een afname bij bepaalde financiële en professionele aansprakelijkheidsverzekeringen, vooral bij directors and officers verzekeringen. De Verenigde Staten, met een samengestelde prijsstijging van 5% (van 10% in Q2), kende de grootste afzwakking van gemiddelde prijsstijgingen. Het Verenigd Koninkrijk zag een prijsstijging van 7% (van 11% in Q2), in de regio rondom de Stille Oceaan namen prijzen toe met 7% (van 5% in Q2) en in Azië met 3% (van 2% in Q2). In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied bleef de prijsstijging van 5% gelijk aan het tweede kwartaal en op het Europese vasteland bleef de toename, net als twee eerdere kwartalen, op 6% steken.  

Enkele andere resultaten uit het rapport:
De prijzen van brandverzekeringen stegen, net als het voorgaande kwartaal, wereldwijd gemiddeld met 6%. De premies van aansprakelijkheidsverzekeringen namen gemiddeld met 4% toe, waar dat een kwartaal eerder nog 6% was.

Voor het eerst sinds 2017 daalden de prijzen van de financiële en professionele aansprakelijkheidsverzekeringen. De afname bedroeg in het derde kwartaal 1%, terwijl het tweede kwartaal nog een stijging van 16% liet zien (toen maakten cyberverzekeringen daar nog onderdeel van uit). Dat wordt veroorzaakt door prijsdalingen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Ook speelt mee dat de prijzen in andere gebieden minder hard stijgen.

Voor het eerst heeft de Global Insurance Market Index gegevens over prijzen voor cyberverzekeringen opgenomen. Cyberdata worden zo gescheiden van financiële en professionele aansprakelijkheidsverzekeringen. Wereldwijd namen de prijzen voor cyberverzekeringen in het derde kwartaal met 53% toe. In de grootste markten voor cyberverzekeringen bleven de prijsstijgingen afzwakken: de stijging bedroeg in de Verenigde Staten 48% en in het Verenigd Koninkrijk 66%, terwijl dit het voorgaande kwartaal respectievelijk 79% en 68% was.

Bij verlengingen blijven verzekeraars aandacht houden voor waardering. Dat komt door zorgen over inflatie.