Marsh Global Insurance Market Index: zakelijke premies dalen voor 17e achtereenvolgende kwartaal

 

 De (groot)zakelijke verzekeringspremies zijn in het tweede kwartaal per jaar wereldwijd met 2,2% ternopzcihte van het eerste kwartaal, waarin het premieniveau al met 2,3% afname. , afhankelijk per branche, 1,7% à 2,8% gedaald. Het is voor  het 17e achtereenvolgende kwartaal dat de commercial rates  dalen ten opzichte van de drie maanden daarvoor.  Ook de renewal-tarieven voor property-, casualty- , financial lines– en professional lines-verzekeringen  liggen voor het zesde achtereenvolgende kwartalen lager dan in het kwartaal daarvoor, zo blijkt uit de meest recente Marsh Global Insurance Market Index. De makelaar schrijft de verdergaande tariefsdaling toe aan een overschot aan capaciteit en aan de hevige concurrentie.

De premiedaling doet zich vrijwel op alle continenten voor. Alleen in de Pacific-regio werd gemiddeld een premietoename gerapporteerd: met gemiddeld 6,3%. Voor het eerst sinds 2013 was het premieniveau daar hoger dan in het voorafgaande kwartaal.  . In de VS was de daling van het gemiddelde premieniveau het sterkst; bij cyberverzekeringen was die 1,5%. In continentaal Europa daalde het premieniveau net iets meer dan het wereldwijde gemiddelde;  in het verenigd Koninkrijk en in Azië was hetzelfde beeld te  zien, terwijl in Latijns Amerika de premiedaling net onder het mondiale gemiddelde lag.

Volgens het periodieke marktonderzoek van Marsh daalde in het tweede kwartaal van dit jaar het gemiddelde premieniveau in de propertysector met 2,8%, volgend op een daling met 3,6% in Q1. Ook in de financial & professional lines was de gemiddelde tariefsdaling in het tweede kwartaal lager (+min 2,1%) dan in het eerste kwartaal(min 2,6%). Daar staat tegenover dat in de wereldwijde markt voor aansprakelijkheidsverzekeringen (casualty) het omgekeerde beeld te zien was: het gemiddelde premieniveau liep in Q1met 1,7% harder terug dan de afname met 0,6% in Q1. Marsh schrijft dit vooral toe  de sterke gemiddelde premiedaling voor casualty-verzekeringen in de VS (min 2,3%), vooral op het gebied van werkgeversaansprakelijkheid en WA-autoverzekeringen. Mede door de hevige concurrentie en de hieruit voortvloeiende verdergaande premiedalingen is in het tweede kwartaal de overall combined ratio i voor het eerste sinds 2012 boven de 100% uitgekomen. In Q1 kwam de combined ratio nog net onder de streep uit: 99,7%.