Marsh’ Global Insurance Market Index: Gemiddelde premieverhoging in Continentaal Europa blijft achter bij het mondiaal moyenne

In Continentaal Europa zijn de premies in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld met 10% gestegen. Daarbij blijft deze regio niet alleen achter bij het mondiale gemiddelde van 15%, maar ook bij de gemiddelde premieverhogingen  in het Verenigd Koninkrijk (+ 27%), Pacific (+ 17% en de VS (+ 14%). In Azië (+ 6%) en Latijns-Amerika (+ 2%) gingen de premies gemiddeld minder sterk omhoog.

De premieverhoging in Continentaal Europa viel in het derde kwartaal ook lager uit dan in de drie vorige kwartalen, toen deze gemiddeld met resp. 13%, 13% en 14% stegen. Wereldwijd waren de stijgingspercentages 15%, 18% en 22%.

Financial & Professional Lines

Tussen begin juli en eind september liepen  de premies gemiddeld het hardst op bij de FinPro-lines: met 14% tegen verhogingen van 20%, 23% en 22% in de drie voorgaande kwartalen.Er was enige stabiliteit in de D&O markt in het kwartaal, mede dankzij de toegenomen concurrentie en capaciteit van verzekeraars. Grote D&O-programma’s in noodlijdende sectoren of met risico’s in de VS bleven de prijszetting beïnvloeden, met aanzienlijke tariefverhogingen.

De gemiddelde prijsstijgingen voor Financial Lines en beroepsaansprakelijkheid varieerden in het algemeen  van 5% tot meer dan 20% in de hele regio. Voor cyberverzekeringen bleven de tarieven aanzienlijk stijgen, waarbij maatschappijen hun riskexposure  verminderden en hun tarieven verhoogden met 60% of meer, een trend die zich naar verwachting voor de rest van 2021 zal voortzetten.

Property

De premies voor Property-verzekeringen groeiden met 12%. Ook hierbij is sprake van een afvlakking van de stijgingen ten opzichte van de drie voorafgaande kwartalen waarin de gemiddelde premieverhogingen resp 18%, 16% en 19% bedroegen.

De tarieven stabiliseerden zich over het algemeen, hoewel verhogingen zich voordeden in alle sectoren, vooral voor CAT-risico’s , maar op een iets lager niveau dan in de vorige kwartalen. De concurrentie voor new business tussen Europese verzekeraars verhevigde. Aan de andere kant zetten verzekeraars zetten hun strenge acceptatiebeleid voort, vooral voor grote complexe multinationale klanten. Bedrijven met een betere schadegeschiedenis of die blijk gaven van goede risicobeperkende maatregelen kregen gunstiger voorwaarden.

De aanzienlijke schades in 2021, zoals de Europese overstromingen, zullen de markt op korte termijn waarschijnlijk destabiliseren, vooral in de getroffen gebieden. Wijzigingen in polisvoorwaarden en een agressieve aanpak door vervoerders bleven een uitdaging in hun pogingen om uitsluitingen toe te passen, met name voor besmettelijke, overdraagbare ziekten en cyber.

Casualty

De premieverhogingen voor casualty-verzekeringen bleven beperkt tot gemiddeld 5% net als in het vorige kwartaal en het laatste kwartaal van 2020. In het eerste kwartaal van dit jaar viel de gemiddelde premiestijging met 6% iets hoger uit Het was wel  het negende kwartaal op rijd waarin de premies stegen ten opzichte van de vorige periode van drie maanden.

Opnieuw vormde de excess-dekkingen en verzekeringen die aan de VS zijn gelieerd de meest uitdagende sectoren. De meeste landen in de regio kenden singel digits- prijsstijgingen voor algemene aansprakelijkheid ,  maar in sommige landen was dat  met 20%. Sommige verzekeraars maakten zich vooral zorgen over de sociale inflatie en de risicoblootstelling van autoverzekeringen in de VS aan auto’s; de premies  voor autopolissen bleven in  het algemeen stabiel.  Sommige bedrijven  zagen hun premies voor werkgeversaansprakelijkheid  stijgen, in  het algemeen als gevolg van beperkte capaciteit.

Klik voor het volledige rapport hier:

https://www.marsh.com/us/services/insurance-market-and-placement/insights/global_insurance_market_index.html?utm_source=linkedin&utm_medium=socialmedia&utm_campaign=global-insurance-market-index