Makelaar Klap pleit voor garantiefonds voor evenementensector

Geen Pinkpop, geen Lowlands, geen Zwarte Cross en geen festivals op Koningsdag. Vanwege het coronavirus blijven zeker tot 1 september de pleinen leeg, de podia in de opslag en de artiesten thuis. 2020 is daarmee een rampjaar voor de hele evenementensector. Maar ook het festivalseizoen van 2021 is al in gevaar, meldt de NOS. Verzekeraars hebben sinds eind februari, nadat de eerste coronapatiënten in Nederland gemeld waren, de dekking bij een pandemie uit hun pakketten gehaald. Dat betekent dat organisatoren van evenementen zich daar voor volgend jaar niet meer tegen kunnen verzekeren.

Tot begin dit jaar zat een dekking tegen pandemieën nog standaard in het pakket, zegt Maarten van Denderen van makelaar Klap. De reden dat de dekking tegen pandemieën nu uit het pakket is gehaald, is omdat er volgens Van Denderen niet meer tegenop te verzekeren valt. “Als verzekeraar kijk je: hoe groot is het risico, en wil ik dat overnemen tegen een bepaalde premie”, legt hij uit. “Het risico is nu zo groot, dat de premie heel erg hoog wordt. Dan kun je je net zo goed niet verzekeren. Er is geen verzekeraar op de wereld die dit nu nog verzekert.”

Garantiefonds om te overleven

Om te voorkomen dat het festivalseizoen volgend jaar ook in het water valt, moet er volgens Van Denderen een oplossing komen. Zelf stelt hij een garantiefonds voor, waarbij de overheid verzekeraars belooft in te springen voor een deel van de kosten als evenementen volgend jaar door ‘overdraagbare ziekten’ moeten worden afgelast.

Niet voor alle kosten hoeft de overheid garant te staan, denkt Van Denderen. Alleen als een evenement door een besluit van de overheid niet door kan gaan, en alleen voor evenementen vanaf 1000 bezoekers die al sinds 2019 plaatsvinden.

Bovendien zou het garantiefonds alleen geld uit moeten keren als dat nodig is voor Nederlandse belanghebbenden, zoals Nederlandse podiumbouwers, technici en artiesten. “Van deze kosten wordt een vooraf bepaald percentage vergoed, het minimumbedrag om het voortbestaan van de organisaties en hiermee de volledige branche te waarborgen.”

Bron NOS