Mactavish roept vanwege Covid-19 op tot drastische maatregelen om verzekeraars en hun klanten te ondersteunen


Mactavish, het onafhankelijke adviesbureau  voor de verzekeringssector, heeft gewaarschuwd dat de impact van Covid-19 op de zakelijke verzekeringssector wel eens groter kan zijn dan nine eleven . Daarbij denkt men aan zware beleggingsverliezen, forse premiestijgingen, meer  dekkingsbeperkingen, uitsluitingen en  afgewezen schadeclaims en een verder verhardende verzekeringsmarkt. CEO Bruce Hepburn vreest dat verzekeraars nu zullen overgaan naar een businessmodel dat is gericht om zoveel mogelijk winst voor aandeelhouders te genereren in plaats van de traditionele combinatie van verzekeringstechniek en beleggingen, wat kan leiden tot  verhardende  en verslechterde marktomstandigheden voor zakelijke klanten.  

Het heeft daarom verzocht om een ​​reeks noodmaatregelen van de overheid en de industrie om de verzekeringsmarkt en haar klanten te ondersteunen. Daarbij noemt zij onder meer een tijdelijke opschorting van de 12%-assurantiebelasting en  de instelling van een noodfonds ter versterking van de cashflow-posities/reserves en moet de regering de kapitaalvereisten voor verzekeraars verlagen en nadenken over compensatiemogelijkheden  voor verzekeraars die schade lijden door het Coronavirus. .Daarnaast roept zij verzekeraars op tijdelijk af te zien van premieverhogingen en renewals – vanaf  1april – automatisch stilzwijgend te verlengen onder dezelfde premies en voorwaarden.

Mactavish benadrukte dat het de financiële maatregelen van de Britse regering steunt, maar is van mening dat meer maatregelen nodig zijn om de verzekeringsindustrie en haar klanten te ondersteunen. “Regering, verzekeraars, makelaars, brancheorganisaties en andere relevante marktpartijen rijen  moeten meedoen aan de dialoog om oplossingen te zoeken. Zonder verzekeringen kunnen bedrijven niet opereren, het is de levensader van de economie.”