Maastricht opnieuw duurste stad voor autoverzekering

Uit het jaarlijkse onderzoek van Autoverzekering.nl naar de premieverschillen tussen Nederlandse hoofdsteden blijkt dat inwoners van Maastricht voor het tweede jaar op rij de hoogste premie betalen voor een autoverzekering. In het noorden van Nederland ben je een stuk voordeliger uit, hier betaal je tot wel 44 procent minder voor je autoverzekering.

Voor drie profielen werd vergeleken hoeveel premie zij voor hun autoverzekering betalen in de 12 provinciale hoofdsteden en in Amsterdam. Het is al jaren bekend dat de premieverschillen flink kunnen oplopen tussen leeftijden, woonplaatsen en zelfs wijken, maar het verschil is nog niet eerder zo groot geweest. Als je gaat verhuizen van Leeuwarden naar Maastricht dan voel je dat het meest in de portemonnee. Je kan dan rekenen op een premieverhoging van gemiddeld €139,20 op jaarbasis.

Minder auto’s, minder ongelukken, minder premie

Groningen, Leeuwarden en Assen staan al jaren in de top 3 van goedkoopste steden en het is ieder jaar stuivertje wisselen wie de eerste plaats inneemt. De verklaring hiervoor is dat rondrijden in het noorden een stuk minder risico’s met zich meebrengt. Er zijn gemiddeld minder auto’s op de weg, waardoor de kans op schade en ongelukken afneemt. Dit blijkt ook uit de cijfers: het aantal schadeclaims ligt net als het aantal dodelijke verkeersongelukken ver onder het Nederlandse gemiddelde. Aangezien dit twee hele factoren zijn bij het bepalen van de premie, kunnen deze autobezitters rekenen op een goedkope autoverzekering.

De Randstad heeft daarentegen een hele hoge dichtheid aan auto’s, waardoor ongelukken op de loer liggen en de kans groter is dat je schade rijdt. Dit wordt doorberekend in de premie, waardoor inwoners van de Randstad flink in de buidel moeten tasten. “De reden dat Maastrichtenaren zoveel moeten betalen voor hun autoverzekering heeft te maken met de georganiseerde autodiefstal waar Limburg al lange tijd door geteisterd wordt. De gestolen auto’s worden net over de grens uit elkaar gehaald, waardoor weinig auto’s worden teruggevonden en de verzekeraar wordt aangesproken om de kosten te vergoeden. Omdat verzekeraars al jaren achtereen hoge vergoedingen moeten ophoesten, zijn de premies in deze regio al jaren geleden verhoogd. Zelfs met een afnemend aantal diefstallen hebben verzekeraars de hoge premies nog steeds nodig om de kosten te kunnen betalen,” legt Frederik van der Veen uit, CEO van Autoverzekering.nl.

Gebruik deze html-code om bovenstaande afbeelding over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5cdace6c2fd3b"></iframe>

Starters merken het meest van de premieverschillen tussen steden

De drie profielen die voor het onderzoek zijn gebruikt, zijn de onderstaande:

  • Een starter met een Volkswagen Golf en 5 schadevrije jaren
  • Een gezin met een Volvo V70 en 15 schadevrije jaren
  • Een senior met een Toyota Yaris en 30 schadevrije jaren

Overige gegevens die zijn gebruikt bij het onderzoek zijn:

  • Als adres is de postcode van het centrale station gebruikt.
  • Het aantal gereden km is voor iedere vergelijking 10.000 km per jaar.
  • Voor elk scenario is gekeken hoe hoog de premie is voor een WA, een WA beperkt Casco en een WA volledig casco verzekering. 

Het verschil tussen de steden is vooral groot voor de groep starters. Jonge mensen die voor het eerst een auto kopen, betalen in Den Haag per jaar bijna €200 meer voor hun autoverzekering dan zij voor dezelfde verzekering zouden betalen in Leeuwarden. Voor alle verzekeringen (WA, WA Beperkt Casco en WA Volledig Casco) is Den Haag veruit de duurste stad voor starters. Na Den Haag zijn Utrecht en Den Bosch de duurste steden. Starters die in Assen of Groningen wonen, komen er beter vanaf, net als in Leeuwarden is de premie voor een autoverzekering hier een stuk betaalbaarder.

Voor meer info:https://www.autoverzekering.nl/nieuws/maastricht-opnieuw-duurste-stad-voor-autoverzekering/

Gebruik deze html-code om