Lloyd’s maakt zich op voor nieuw operationeel model en ‘grote investering’ in Europa

Lloyd’s zal binnenkort een nieuw operationeel model voor Europa onthullen dat een ‘ grote investering’ in het continent zal inhouden, volgens chief of markets Patrick Tiernan. Hij omschreef de stap als  “ de lancering van de Europese activiteiten van Lloyd’s. “

Tijdens een persbijeenkomstevenement zei Tiernan dat Lloyd’s ‘ op schema’  ligt om haar nieuwe operationele model voor Lloyd’s Europe tegen het einde van het eerste kwartaal op te leveren.”De voltooiing van deze fase zal ons in staat stellen ons te concentreren op de dienstverlening aan nieuwe en bestaande klanten. We kijken ernaar uit om de bestaande markt aan te vullen met innovatieve en gespecialiseerde verzekeringsproducten, waarvoor Lloyd’s over de hele wereld wordt gewaardeerd”, zei hij.

“Ik zie dit niet zozeer als een wederopbouw van Lloyd’s – het is de lancering van onze Europese activiteiten. Dit is een grote investering in de Europese klanten van Lloyd’s, en Amelie Breitburd [Lloyd’s Europe chief executive en directeur van Lloyd’s in de EMEA-regio] en het hele team in Lloyd’s Europe denken na over hoe we de dingen anders gaan doen en hoe we steeds relevanter kunnen worden op het hele continent van Europa en Ierland”, voegde Tiernan eraan toe.

Het operationele model van Lloyd’s in Europa heeft te maken gehad met uitdagingen op het gebied van regelgeving na Brexit en de goedkeuring van Aanbeveling 9 door de Europese regelgevende instantie EIOPA.De aanbeveling, die EIOPA’s interpretatie is van de Insurance Distribution Directive (IDD) van de EU, stelt dat tussenpersonen die distributieactiviteiten verrichten voor EU-polishouders die dekking zoeken voor EU-risico’s, in de EU gevestigd en geregistreerd moeten zijn. De interpretatie had ook gevolgen voor de administratie van de oude activiteiten van Lloyd’s die in het kader van haar “Part 7”-regeling aan Lloyd’s Europe zouden worden overgedragen.

Het verlies van paspoortrechten na de Brexit betekende dat Britse verzekeraars zoals Lloyd’s niet langer rechtstreeks vanuit Londen EU-risico’s konden onderschrijven. Om EU-klanten na de Brexit toch van dienst te kunnen zijn, richtte de markt daarom Lloyd’s Insurance Company (Lloyd’s Europe) op, een verzekerings- en herverzekeringsdochter die in Brussel is gevestigd en door de Nationale Bank van België (NBB) is erkend en gereguleerd. Lloyd’s Europe heeft 18 bijkantoren in de hele EER en een bijkantoor in het Verenigd Koninkrijk.

Kort na de oprichting van Lloyd’s Europe zag de markt zich echter genoodzaakt haar plannen te wijzigen om aan de Europese regelgeving te voldoen. In maart 2020 zei de markt dat Lloyd’s Europe niet langer nieuwe zaken zou kunnen accepteren van makelaars en verzekerden die onder de Britse regelgeving vallen en waarvan zowel het risico als de polishouder in de EU gevestigd zijn. De wijziging ging in op 1 oktober 2020.

Lloyd’s zei destijds dat de interpretatie van de EIOPA “in strijd was met eerdere interpretaties van de IDD”. Het merkte op dat veel Britse makelaars het moeilijk zouden vinden om in de EU actief te blijven. Zij voegde eraan toe dat aanbeveling 9 zou betekenen dat een aantal Britse verzekeringnemers en makelaars hun transacties met Lloyd’s Europe voor EU-risico’s en -klanten zouden moeten staken.

“Vanaf 1 oktober 2020 zult u als makelaar met een Britse vergunning alleen nog zaken kunnen doen met Lloyd’s Europe als de polishouder niet uit een EU-lidstaat afkomstig is of als de risicolocatie buiten de EU ligt. Polishouders kunnen evenzo alleen risico’s aan zich binden als aan deze vereisten is voldaan,” aldus Lloyd’s in 2020.Lloyd’s zei de wijziging te hebben doorgevoerd om ervoor te zorgen dat Lloyd’s Europe blijft voldoen aan de eisen van de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten en de NBB bij hun goedkeuring van EIOPA-aanbeveling 9. Maar Lloyd’s is nu van plan haar Europese activiteiten opnieuw te lanceren volgens een nieuw model dat hopelijk betere resultaten zal opleveren voor de polishouders in de EU.

Nieuw