Litmus Analysis: Grote herverzekeraars profiteren van premieverhogingen

De vier grote Europese herverzekeraars – Hannover Re, Munich Re, SCOR en Swiss Re – profiteerden het meest van premieverhogingen om selectief te groeien op het gebied van schadeherverzekeringen bij de renewals  op 1 januari, zo blijkt uit een jaarlijks onderzoek door Litmus Analysis. De herverzekeraars zagen ook de voorwaarden aangescherpt en verwachten dat de trends zich bij latere verlengingen gedurende het jaar zullen voortzetten

Stuart Shipperlee, algemeen directeur van Litmus Analysis, licht toe:  “Terwijl Hannover Re, Munich Re en SCOR allemaal een algemene stijging van het vernieuwde premievolume boekten bij de renewals, nam Swiss Re maatregelen om de blootstelling in bepaalde branches te beperken, wat resulteerde in een daling in zijn nieuwe book of business. Desondanks berekent Litmus dat de vier bedrijven in totaal een stijging van 5% hebben gerapporteerd.

SCOR, Munich Re en Hannover Re profiteerden van gunstige marktomstandigheden om hun portefeuille  met respectievelijk 16%, 11% en 9% te laten groeien, terwijl  Swiss Re een krimp zag van 11%, aldus het rapport van Litmus Analysis. De inkrimping van de portefeuille was het resultaat van maatregelen om de risico’s in de portefeuille te verkleinen, verminderingen van de totale property exposure en verlagingen van aandelen op casualty-gebied.

Het merkt op dat de vier grote Europese herverzekeraars samen ongeveer een derde van de wereldwijde schadeherverzekeringspremies vertegenwoordigen, en dat hun renewals in januari bijna de helft van hun treaty herverzekeringeportefeuille omvatten. “In wezen fungeren zijn als een voorloper voor de markt als geheel, geven deze herverzekeraars  meer details dan hun Bermudiaanse en internationale herverzekeringscollega’s, en fungeert hun ervaringen als een nuttige indicator voor de markt als geheel”, aldus het rapport.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de gecombineerde portefeuille met 5% is gegroeid, als gevolg van een algemene toename van het aantal renewals  en een sterke groei van nieuwe contracten in bijna alle core businesslines. Het stelt een algemene premiestijging vast, variërend van 2,4% voor Munich Re tot 7,8% voor SCOR, met prijsstijgingen in bijna alle lijnen en regio’s, vooral voor verlieslijdende posten. Het voegt eraan toe dat de voorwaarden zijn aangescherpt, waaronder de introductie van uitsluitingen van infectieziekten in bepaalde segmenten