Liesbeth Goverse afdelingshoofd Toezicht middelgrote verzekeraars

Liesbeth Goverse is op 1 juli begonnen als afdelingshoofd Toezicht middelgrote verzekeraars. Wat kunnen verzekeraars van haar verwachten? Op de site van de toezichthouder stelt zij zichzelf voor.

Hoe ben je bij DNB terecht gekomen?

Na mijn studie economie ben ik bij het Verbond van Verzekeraars begonnen als statisticus en later als beleidsadviseur pensioenen. Daarna werd ik management consultant bij KPMG en adviseerde ik pensioenfondsen en verzekeraars over strategische vraagstukken. Vandaaruit ben ik vijf jaar geleden overgestapt naar het pensioentoezicht van DNB. Daar ben ik afdelingshoofd kleine pensioeninstellingen geweest, waar ik me onder andere bezighield met consolidatie in de pensioensector, en daarna als afdelingshoofd middelgrote pensioenfondsen.

Wat vind je belangrijk in het toezicht?

Ik wil graag bijdragen aan transparant toezicht. Dat betekent van onze kant: focus, prioriteiten stellen en goed verwachtingsmanagement richting de instellingen. De jaarlijkse toezichtagenda die we aan het begin van het jaar naar verzekeraars sturen, is daarbij leidend. Alleen door bijzondere omstandigheden mag daar wat mij betreft van worden afgeweken.

Verder betekent transparant toezicht dat sector en toezichthouder elkaar proactief opzoeken en met elkaar de dialoog aangaan, met respect voor elkaars positie en verantwoordelijkheid.

Wat zijn jouw eerste indrukken van de sector?

Ik ben me nu goed aan het verdiepen in de specifieke kenmerken van de verzekeringssector. Er zijn de nodige parallellen met de pensioensector waar ik net vandaan kom. Beide hebben te lijden onder de langdurig lage rente. In beide sectoren staan partijen voor belangrijke vragen over hun toekomstbestendigheid.

Meer dan in de pensioensector spelen in de verzekeringssector technologische ontwikkelingen een belangrijke rol. Deze ontwikkelingen leiden onder andere tot veranderende behoeftes van klanten en tot nieuwe toetreders in de markt. Daar ligt voor verzekeraars een interessante uitdaging. Daarnaast zijn verzekeraars commerciële organisaties, wat een verschil is met pensioenfondsen. Dit blijkt ook uit het type bestuurders.

De komende tijd ga ik kennismaken met de middelgrote verzekeraars. Ik kijk er naar uit om hen te ontmoeten en om mijn rol verder invulling te geven.”

Foto DNB