LeasePlan komt voor 4,9 miljard euro in handen van het Franse ALD

De Nederlandse leasemaatschappij LeasePlan komt in handen van de Franse branchegenoot ALD, die daarvoor 4,9 miljard euro betaalt deels in cash deels in aandelen. Dat hebben beide bedrijven vandaag bekendgemaakt. De deal moet eind dit jaar afgerond zijn. ALD-moeder Society Generale krijgt 53% van de aandelen, de aandeelhouders van Leaseplan 30,75%.

ALD is van plan om voor 100% eigenaar te worden van het in Amsterdam gevestigde leasebedrijf. De aandelen van LeasePlan zijn nu nog in handen van een consortium van investeerders waaronder PGGM en de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Na de overname gaan LeasePlan en ALD verder als NewALD.

De Fransen willen door de overname uitgroeien tot een wereldwijd actieve speler. Zo wil het profiteren van het feit dat steeds meer mensen een auto leasen in plaats van kopen. Daarnaast moet de deal de overstap naar elektrisch rijden makkelijker maken.De overname komt niet helemaal als een verrassing. Afgelopen najaar werd al duidelijk dat beide bedrijven overleg voerden over een mogelijke samensmelting. Nu is er dus overeenstemming bereikt.

LeasePlan heeft een vloot van 1,8 miljoen voertuigen die worden geleased door bedrijven en particulieren. ALD heeft ongeveer 1,7   voertuigen. Met de overname van Leaseplan  wordt ALD,  veruit de grootste   leasemaatschappij ter wereld. ALD zegt met de overname beter in te kunnen spelen op de huidige mobiliteitstrend ‘van bezit naar gebruik’ en de digitale transformatie die gaande is.

Tim Albertsen, de ceo van ALD Automotive gaat leiding geven aan NewALD.De deal moet nog worden goedgekeurd door onder meer de ondernemingsraad en de mededingingsautoriteiten. Wat de gevolgen zijn voor het personeel, is niet helemaal duidelijk.

Bronnen NU.nl en Automotive Online