Kwart stellen Nederland onverzekerd bij overlijden

  Bijna een kwart (24%) van de Nederlandse mensen heeft op dit moment geen overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Dat blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken onder meer dan duizend samenwonende Nederlanders met een hypotheek. Uit het onderzoek blijkt dat het vooral de oudere huizenbezitters zijn die ervoor kiezen om geen verzekering meer af te sluiten.

Eerder is al gebleken dat er zorgen bestaan onder Nederlanders over de financiële gevolgen van overlijden. Vijftien procent van de mensen heeft sinds de uitbraak van corona meer stress over dit scenario en 45% van hen is onvoldoende op de hoogte van wat het overlijden van een partner betekent voor hun hypotheek. “Die onwetendheid moet eruit. Veel mensen geven aan niet precies te weten wat ze te doen staat wanneer ze er onverhoopt alleen voor komen te staan. Dat is niet fijn”, vertelt Ellen Hensbergen, directeur bij MUNT Hypotheken. 

“In dat licht is het interessant om terug te zien in de cijfers dat bijna een kwart van de mensen in zo’n geval onverzekerd is”, zegt Hensbergen. Hij  vertelt dat het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht is, maar ze vindt dat mensen wel de voordelen van zo’n verzekering in het oog moeten houden. Jonge mensen blijken zich vaker te hebben verzekerd tegen overlijden dan ouderen. Acht procent van de mensen tussen de 18- en 44 jaar heeft er voor gekozen om geen overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Onder 65-plussers ligt dat percentage met 66 procent een stuk hoger.

Hensbergen: “Ouderen hebben vaker eigen vermogen opgebouwd en kunnen tegen een stootje. Aan de andere kant hebben ze wel een grotere kans op overlijden. Daarom is een verzekering ook duurder want het risico dat zij als groep dragen is logischerwijs een stuk groter.”Desondanks signaleert Hensbergen voor de ouderen wel een risico: “Niet iedereen heeft een buffer achter de hand en wij zien ook in de cijfers dat er onder ouderen best wat zorgen leven. . Jongeren hebben vaak nog een vangnet in de vorm van ouders. Ouderen hebben dat over algemeen niet.”

‘Met gerust hart wonen’

Vijftig procent van de Nederlanders heeft zich verzekerd voor een bedrag gelijk- of groter dan het bedrag dat moet worden afgelost. Een derde van de respondenten geeft aan dat het voor een kleiner deel van dat bedrag is verzekerd. Bijna een vijfde (18%) weet niet in welke mate zij beschermd zijn tegen overlijden.

Hensbergen: “Niet weten waar je precies aan toe bent, zorgt mogelijk voor onnodige stress en later wellicht voor onaangename verrassingen. Mensen moeten gewoon met een gerust hart kunnen wonen.” De coronacrisis lijkt voorlopig ook bepaalde invloed te hebben op hoe Nederlanders zich wensen te beschermen tegen overlijden. Tien procent van de Nederlanders overweegt door het uitbreken van de pandemie de dekking van zijn of haar verzekering op te hogen. Elf procent geeft aan het vooralsnog niet te weten