Knippen en plakken van juridische documenten populair onder zzp‘ers

Opvallend vaak ‘knippen en plakken’ zzp’ers eigenhandig hun juridische documenten. Bijna de helft van de zzp’ers denkt zo juridische maatregelen te treffen. Mkb’ers daarentegen schakelen vaker een juridisch geschoold adviseur in. Dit blijk uit onderzoek dat in opdracht van juridisch dienstverlener DAS is uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2 onder 200 zelfstandigen en kleine ondernemers.

Het overgrote deel van de ondervraagde mkb’ers (88%) en zzp’ers (78%) vindt het belangrijk om juridische documenten, zoals contracten en algemene leveringsvoorwaarden, goed te regelen.  Maar het vervolgens goed regelen, dat is een ander verhaal: slechts 42% van de zzp’ers heeft daadwerkelijk aanvullende juridische maateregelen genomen.

Verschillende manieren om maatregelen te treffen
Ondernemers hechten volgens het onderzoek belang aan het goed regelen van juridische documenten. Maar waar onder mkb’ers nog 65-70% aanvullende juridische maatregelen heeft genomen, heeft onder zzp’ers slechts iets meer dan 40% dat gedaan.

Ook de manier waarop ondernemers maatregelen treffen, verschilt sterk. Ongeveer de helft van de mkb’ers schakelt een juridisch geschoold adviseur hiervoor in, tegen slechts één vijfde van de zzp’ers. Die laatste ondernemers gaan opvallend vaak zelf aan de slag: bijna de helft stelt zelf juridische documenten samen door (online) informatie te knippen en te plakken.

Een goed juridisch fundament kan problemen voorkomen
DAS gaf opdracht voor het onderzoek om een beter beeld te krijgen van de manier waarop kleine ondernemers hun zaken juridisch hebben geregeld. Het is belangrijk om dat goed te doen. “Een juridisch conflict kan voor zzp’ers en mkb’ers onevenredige impact hebben, met grote financiële gevolgen. Een geschil over een levering van enkele duizenden euro’s is al vaak een groot percentage van het jaarinkomen. Gelukkig kunnen veel juridische geschillen worden voorkomen of eenvoudiger worden opgelost door een goed juridisch fundament. Denk daarbij aan duidelijke algemene voorwaarden, heldere bepalingen over betalingsvoorwaarden, een garantieregeling, of het maken van een eigendomsvoorbehoud voor producten die al wel zijn geleverd, maar nog niet betaald”, zegt Olav Wagenaar van DAS.

Zelf knutselen: geen goed idee
Wagenaar: “Zelf juridische documenten in elkaar knutselen met teksten die gevonden zijn op internet, kan leiden tot vervelende situaties. Bijvoorbeeld als blijkt dat de documenten niet rechtsgeldig zijn, omdat er geknipt en geplakt is uit Belgische juridische teksten,teksten zelf zijn vertaald of informatie eenvoudigweg is verouderd.”