Klimaatwerkconferentie: CO2, verzekerbaarheid en smart solutions

Wat zijn de fysieke gevolgen van de klimaatverandering? En wat zijn de toenemende risico’s op onze samenleving? Het Rode Kruis en het KNMI geven antwoord op deze en andere belangrijke vragen tijdens de Klimaatwerkconferentie die op 16 november live vanuit de Verbondsstudio in Den Haag plaatsvindt.

Het Rode Kruis neemt ons mee in de gevolgen van de IPCC-scenario’s voor de wereld, terwijl het KNMI deze gevolgen vertaalt aan de hand van het recente KNMI-Klimaatsignaal. Vervolgens gaan de directeuren van vier financiële koepels met elkaar in gesprek om te debatteren over de vraag hoe de financiële sector hier op moet acteren. Net als bij de vijf eerdere werkconferenties krijgt de sector ook nu weer praktische handvatten om duurzamer te opereren. Dat gebeurt tijdens drie deelsessies die aansluitend plaatsvinden. Meld je nu aan!

Deelsessie 1: CO2-impact meten van de beleggingsportefeuille

Ruim vijftig financiële instellingen hebben in de zomer van 2019 hun handtekening gezet onder het Klimaatcommitment van de financiële sector. Daarmee hebben ze beloofd om vanaf 2020 de CO2-impact van de relevante financieringen en beleggingen te meten en vanaf 2022 actieplannen met reductiedoelstellingen te formuleren. In opdracht van de vier koepels presenteert KPMG deze week de eerste voortgangsrapportage van de sector. Na een korte toelichting op deze rapportage zal Maarten Vleeschhouwer (Head of PACTA) met ons nadenken over de geformuleerde uitdagingen. Hoe kunnen verzekeraars het CO2-gehalte nog beter meten voor meerdere assetclasses en hoe kunnen financiële instellingen daarvoor reductiedoelstellingen formuleren? Meld je aan voor dit interessante webinar.

Deelsessie 2: verzekerbaarheid van klimaatverandering

Klimaatverandering zorgt ook voor een toename van extreem weer. Deze gebeurtenissen leiden tot veel schade en maatschappelijke onrust, zoals afgelopen zomer in Limburg. Niet alles is verzekerbaar en de vraag rijst welke invloed extreem weer heeft op die verzekerbaarheid? En hoe kan de energietransitie, die zo enorm snel gaat, op een duurzaam veilige en dus verzekerbare manier plaatsvinden? En wat komt er tot slot op ons af met circulaire materialen? Het Instituut voor Milieuvraagstukken en beleidsadviseurs van het Verbond vertellen je er alles over in de 2e deelsessie van de Klimaatwerkconferentie.

Deelsessie 3: Smart Solutions to Climate Change

Wie staat het niet meer helder voor de geest. De hete zomers van 2018, 2019 en 2020 die zich lieten kenmerken door lange periodes van droogte. De verwachting is dat die periodes van droogte alleen maar toenemen. Hoe kunnen we ons daar tegen wapenen? Hoe moeten we daar mee omgaan? En welke rol kunnen verzekeraars spelen om duurzaam waterbeheer te stimuleren? Stuk voor stuk vraagstukken die aan bod komen in de sessie Smart Solutions to Climate Change. En natuurlijk komen we dan, zoals de titel al verraadt, met slimme en duurzame oplossingen.

Aan de deelsessies zijn geen kosten verbonden en deze staan open voor leden en andere geïnteresseerden, dus geef je snel op!