Jongeren bereid rijgedrag te laten monitoren in ruil voor premiekorting

Jongeren (18 – 24 jaar) worden geconfronteerd met flinke financiële uitdagingen. Uit onderzoek van Independer eerder dit jaar bleek bijvoorbeeld dat steeds meer jongeren hun ouders nodig hebben om hun koopwoning te kunnen financieren. Een andere Independer-analyse wees dit voorjaar uit dat de gemiddelde jaarlijkse premie voor de autoverzekering voor jongeren de afgelopen twee jaar met maar liefst 437 euro is gestegen. Met 53% is dat een veel snellere stijging dan bij andere leeftijdsgroepen. Independer liet door Q&A Insights & Consultancy onderzoeken hoe jongeren hiermee omgaan. Een groot deel is bereid om de vrijheid in zijn rijgedrag te beperken en daarmee de autoverzekeringspremie te verlagen. En wederom spelen ouders een rol.

Maar liefst 42% van de ondervraagde jongeren geeft aan, als ze een premiekorting ervoor terugkrijgen, het goed te vinden als de verzekeraar het rijgedrag in de gaten houdt via een app. 27% wil dit juist niet. Er is inmiddels een klein aantal van dit soort rijgedragverzekeringen op de markt. Ook blijkt 41% van de ondervraagden bereid te zijn de auto te laten staan op de ‘schaderisico-avonden’ (vrijdag- en zaterdagavond, in ruil voor premiekorting).

Verzekering op naam ouders zetten

Hoe langer je autorijdt, hoe meer schadevrije jaren je opbouwt. En elk schadevrij jaar levert korting op de verzekeringspremie op. Het premieverschil tussen jonge autobezitters met weinig rijervaring en hun ouders met veel rijervaring, kan dus flink oplopen. Met veel schadevrije jaren geeft de verzekeraar je tot wel 80% korting. Dat maakt het interessant om de auto op naam van de ouders te verzekeren. En zelf dus geen autoverzekering af te sluiten. Zo’n 25% van de jonge autobezitters doet dat ook, zo blijkt uit het onderzoek. Dit mag eigenlijk niet. De verzekeraar maakt namelijk een risico-inschatting voor degene die het meest in de auto rijdt. Op basis daarvan wordt de premie bepaald. Als bij schade blijkt dat de autoverzekering niet op naam van de hoofdbestuurder staat, kan dat problemen opleveren bij de vergoeding. Een ander nadeel is dat je als jonge bestuurder dan geen schadevrije jaren opbouwt.

De verzekeringspremie wordt opgebouwd op basis van verschillende factoren. Bijvoorbeeld je leeftijd en woonplaats. Andere premiebepalende factoren zijn het gewicht en het vermogen van de auto. Mensen die kiezen voor een lichte auto met minder vermogen, betalen daarom een lagere premie. Uit het het onderzoek blijkt dat 39% van de jongeren een minder snelle auto zou aanschaffen vanwege de lagere premie. Maar liefst 55% geeft de voorkeur aan een lichtere auto om de premie betaalbaar te houden.

Foto ANWB