Jaarresultaten VIVAT in 2019: Fors verbeterde resultaten door hogere beleggingsopbrengsten en verbeterde schadecijfers 

VIVAT is goed voorbereid voor de toekomst, kopt VIVAT in het persbericht over de jaarcijfers. Het netto resultaat verbeterde fors: met een derde van 242 tot 322 miljoen euro, vooral toe te schrijven aan hogere beleggingsopbrengsten en een verbeterde claimratio in het schadebedrijf.  

De bruto premie-inkomsten (exclusief buy-outs pensioenfondsen) bleven stabiel met  2,638 miljard euro; de premie-inkomsten uit zakelijke levens- en schadeverzekeringen stegen, terwijl de totale bedrijfskosten licht daalden van 370 naar 366 miljoen euro. De combined ratio  verbeterde fors van 96,8% naar 91,4%. Het netto resultaat steeg naar van 292 naar 399 miljoenen. De bijdrage van het schadebedrijf aan het  netto resultaat liep fors op van 16 naar 66 miljoen euro (2018: EUR 16 miljoen). De Solvency II-ratio van VIVAT daalde van 192% naar  170%.

De afronding van de acquisitie door Athora met een vervolgverkoop van de schade-activiteiten aan NN Group zal naar verwachting plaatsvinden in het eerste kwartaal van 2020, onder voorbehoud van goedkeuring door de regelgevende instanties.

In een toelichting op de jaarcijfers zegt Yinhua Cao, Chief Financial Officer van de Raad van Bestuur van VIVAT: “2019 was een gedenkwaardig jaar voor VIVAT. We hebben continu onze sterke aanwezigheid op de Nederlandse markt laten zien met een solide financiële prestatie  met verbeterde resultaten door hogere beleggingsopbrengsten en een strenge  kostenbeheersing en een veerkrachtige kapitaalpositie met een focus op klantgerichtheid en duurzaamheid. Commercieel zagen we voortdurende groei in de pensioen- en schade-activiteiten, terwijl de zakelijke pensioeninkomsten het hoogste niveau in vijf jaar bereikte.   Alle productlijnen hebben opnieuw veel aandacht besteed aan klantgerichtheid.