IT-uitgeven Duitse verzekeraars stijgen naar recordhoogte

De digitalisering in de Duitse verzekeringsbranche schrijdt voort, wat onder meer tot uiting komt in een forse toename van de investeringen in IT. Desalniettemin vormt volgens het  GDV, het Duitse Verbond van Verzekeraars, wet- en regelgeving en een gebrek aan vakmensen een belemmering.  

Volgens cijfers van het GDV hebben Duitse verzekeraars in 2018 hun IT-uitgaven in nieuwe hard- en software zien toenemen met 4,5% naar een recordbedrag van 4,7 miljard euro.  De toename in IT-investeringen is twee keer zo groot als de groei van de bruto-premie-inkomsten met 2,3%.  

Hoewel de IT-kostenquote in de afgelopen jaren relatief constant is – variërend van 1,9% en 2,3% –  zijn er wel onderlinge verschuivingen waarneembaar. Zo zijn de uitgaven is systeemontwikkeling tussen 2013 en 2018 met maar liefst een kwart gestegen en wordt sterker ingezet op nieuwe server- en cloudoplossingen.  Dat bevestigt volgens de verzekeraarsorganisatie dat verzekeraars versneld afscheid nemen van oude automatiseringssystemen.