Intermediaire sector in 2016: Meer starters en banen, minder kantoren en stabiel aantal vestigingen; krimp volmachtmarkt

Het aantal starters in de intermediaire sector is vorig jaar toegenomen met 161 kantoren, bijna een vijfde meer dan de 137 starters in 2015. Bovendien daalde het aantal bedrijfsbeëindigingen van 421 naar 370. Daardoor kalfde de krimp in het aantal financiële advieskantoren af van 6.880 naar 6.582. Het aantal vestigingen bleef daarentegen vrijwel gelijk: 8.019 vs 8.020, terwijl het aantal werknemers groeide van 32.263 naar 32,592 fte’s. Daarnaast is in vergelijking met 2015 zowel het aantal gevolmachtigden als het aantal volmachten afgenomen, zo blijkt uit recente cijfers van het Ratinginstituut Financieel Dienstverleners (RiFD).

In een toelichting stelt het RiFD: “In 2016 hebben meer ondernemers de stap naar de markt als starter durven zetten. Een groei van een kleine 20%. Dit kan te maken hebben met het verbeterde ondernemingsklimaat. Het aantal intermediairs dat is gestopt is in 2016 fors afgenomen: van min 411 naar min 370. Per saldo neemt het tempo van het aantal intermediairs dus af.” Dat het aantal kantoren afneemt en het aantal vestigingen min of meer gelijk blijft schrijft het RiFD toe uit het aantal overnames. Over de werkgelegenheid wordt opgemerkt: “Deze neemt weer licht toe in de sector, ondanks dat het aantal vestigingen min of meer constant is. Dit betekent dat ondernemers het weer aandurven extra personeel in dienst te nemen. Overigens is het de ervaring van het RiFD dat de FTE-cijfers bij de KvK zelfs wat achterlopen bij de werkelijkheid.”

 Starters en volmachten

Het RiFD  constateert verder dat het aantal startende kantoren steeds minder vaak een allround kantoor betreft: 19%. “Gezien de positieve gang van zaken op de huizenmarkt is het niet verwonderlijk dat er in 2016 veel hypotheekkantoren zijn gestart (23% van alle starters). Hier zou je eigenlijk de nieuwe (hard)franchisenemers van de hypotheekketens nog bij moeten tellen, maar deze werken veelal onder een collectieve vergunning. Daarnaast positioneren bedrijven zich gericht op het MKB (8%) of als schade- (15%) of pensioenspecialist (9%). Ook financieel planners (integrale benadering) zijn goed vertegenwoordigd”, aldus het RiFD.

Daarnaast wordt een afname van het aantal gevolmachtigden geregistreerd: met een kleine 10% van 295 in 2015 naar 270 vorig jaar. “De daling van het aantal volmachten – van 1.880 naar 1.745 – ijlt iets na, maar loopt ook fors terug. De oorzaak ligt in overnames en het soppen met in volume te kleine volmachten of het stoppen van volmachtgevers zoals Aegon en Dela”, aldus het RiFD.