Insurance Europe waarschuwt voor protectionisme in Argentinië, Indonesië en Turkije

 

Insurance Europe, de overkoepelende organisatie van verzekeraarsorganisaties in Europa, heeft naar de aangesloten verzekeraarsleden toe een waarschuwing uitgesproken over een reeks van protectionistische maatregelen in Argentinië, Indonesië en Turkije, die als key markets worden bestempeld voor Europese (her)verzekeraars.

Recente veranderingen en voorstellen voor het regelgevingraamwerk in Turkije voor MTPL (motor & third party liability insurance)-verzekeringen vormen een ernstige bedreiging  voor de mogelijkheid  voor (her)verzekeraars om risico’s te (blijven) plaatsen op een economisch verantwoorde manier. Zo heeft de Turkse regering recentelijk premium caps (premieplafonds) ingevoerd voor alle typen motorvoertuigen, die mogelijk kunnen leiden tot  significante verliezen  voor Europese marktpartijen. Voor onderdelen van deze (MTPL)markt hebben de Turkse autoriteiten daarnaast een poolsysteem ingevoerd  dat een herverdeling met zich meebrengt voor de verzekerde risico’s van alle marktpartijen  tot voorgeschreven aandelen, hetgeen de vrije concurrentie verder beperkt.

Indonesië en Argentinië

Protectionistische maatregelen van de Indonesische autoriteiten verplichten volgens de Europese verzekeraarskoepel lokale verzekeraars om hun herverzekering voor de branche motor, ziektekosten, ongevallen, krediet en levensverzekeringen onder te brengen bij Indonesische herverzekeraars. “Deze maatregelen vormen niet alleen een toegangsdrempel voor Europese (her)verzekeraars, maar brengen ook significante negatieve consequenties met zich mee voor de economische ontwikkeling van de Indonesische verzekeringsmarkt. Ook verkleint het de mogelijkheid voor verzekeraars een risico te diversificeren, waardoor het zorgt voor een hoge lokale exposure in het geval van bijvoorbeeld een natuurramp”, aldus Insurance Europe.

De beperkingen in Argentinië betreffen de grensoverschrijdende activiteiten van herverzekeraars. Terwijl er positieve stappen zijn genomen om Argentijnse verzekeraars een betere toegang te verschaffen tot de internationale herverzekeringsmarkt, gaat de  vooruitgang te langzaam en voorzien de maatregelen volgens Insurance Europe  niet in een volledige opening van de markt.