Insurance Europe: Geen uitgebreid herstel- en afwikkelingsraamwerk nodig voor verzekeraars

Insurance Europe heeft een reeks kernboodschappen gepubliceerd over het voorstel van de Europese Commissie inzake de richtlijn IRDD: Insurance Recovery and Resolution Directive (IRRD). De koepel van Europese verzekeraarsorganisaties acht het niet nodig een uitgebreid herstel- en afwikkelingskader voor verzekeraars te ontwikkelen. “Mocht een dergelijk kader toch worden aangenomen, dan moet het goed zijn toegesneden op de verzekeringssector en rekening houden met de specifieke kenmerken van de verschillende nationale markten in de EU.

Het voorstel van de Commissie voor een IRRD moet “volgens Insurance Europe op een aantal belangrijke punten worden gewijzigd om het geschikt te maken voor het beoogde doel en om te voorkomen dat de Europese verzekeraars en hun verzekeringnemers met een grotere en duurdere onnodige regelgevingslast worden opgezadeld.

In de kernboodschappen wordt aangegeven hoe het voorstel van de Commissie voor een IRRD kan worden gestroomlijnd om tot een pragmatische maar doeltreffende aanpak van de afwikkeling voor de Europese verzekeringssector te komen. Zo moet de IRRD:

§  ervoor zorgen  dat het toepassingsgebied de nationale kenmerken, de huidige wetgeving en rechtsvormen, zoals conglomeraten, weerspiegelt.

§  Een doelgericht toepassingsgebied hebben voor de vereisten inzake herstel- en afwikkelingsplanning, vastgesteld aan de hand van risicogebaseerde criteria.

§  Zorgen voor een naadloze interactie met de interventieladder van Solvabiliteit II.

De IRRD mag niet:

§ Onnodige, nieuwe toezichthoudende interventiepunten invoeren.

§ De oprichting van specifieke afwikkelingsautoriteiten eisen.

§ De ontwikkeling van belangrijke aspecten van de IRRD overlaten aan richtsnoeren van de EAVB of technische reguleringsnormen

§ nationale regelingen voor afwikkelingsfinanciering verplicht stellen.