Independer: Premies WA-autoverzekering rijzen de pan uit

 

De premies voor de WA-autoverzekering zijn de laatste twee jaar fors gestegen. Amsterdammers, Rotterdammers en Tilburgers kregen de zwaarste klappen. Dit blijkt uit een premieanalyse van Independer, over vergelijkingen gedaan in de maanden juli t/m september in de periode 2016 t/m 2018. Independer onderzocht hiervoor steden en provincies waar de meeste vergelijkingen van autoverzekeringen werden gemaakt. Ook nam Independer de premies van de meest vergeleken automerken onder de loep. Bij de Volkswagen Polo en de Opel Corsa  blijken de premies het snelst te stijgen.

Independer nam voor de analyse 650.000 vergelijkingen onder de loep en onderzocht de stijging van de jaarpremies van WA-autoverzekeringen in acht grote steden. Het blijkt dat de premies in Rotterdam (met 37%) het snelst stijgen. Ook in Tilburg (36%) en Amsterdam (35%) gaan de premies snel omhoog.  In Rotterdam betaal je momenteel gemiddeld 943 euro voor een WA-autoverzekering. In Tilburg ligt dat op 768 euro. Amsterdammers betalen gemiddeld 839 euro. In Groningen stegen de gemiddelde WA-premies met 18% het minst snel. Gemiddeld ligt de premie hier momenteel op 633 euro.

Premies Volkswagen Polo en de Opel Astra stijgen het snelst

Op provinciaal niveau zijn minder grote stijgingsverschillen waarneembaar. In Zuid-Holland en Noord-Brabant stegen de premies met gemiddeld 29%. In Gelderland en Utrecht was de stijging gemiddeld 23%.

Independer keek in haar analyse van verzekeringspremies ook aan naar de premiestijgingen bij de tien meest vergeleken automerken. De WA-premies voor de Volkswagen Polo en de Opel Astra stegen met respectievelijk 38% en 36% het snelst. De premies voor deze auto’s liggen momenteel respectievelijk op gemiddeld 838 euro en op 739 euro. De minst snelle premiestijging werd gevonden bij de Ford Focus. Deze auto werd gemiddeld slechts 9% duurder om te verzekeren.

“Einde Premiestijgingen nog niet in zicht”

Suzan Samson van Independer: “We denken dat de premiestijgingen voor autoverzekeringen voorlopig nog niet van de baan zijn. Er is een toename van het aantal schades, tegelijk neemt ook de hoogte van de kosten per schade toe. Datzelfde geldt voor letselschades. Bovendien denken wij dat de affectiewet, die per 1 januari volgend jaar van kracht is, de premies nog verder onder druk zal zetten. De affectiewet maakt het o.a. mogelijk voor de naasten van mensen die letselschade oplopen om  smartegeld te eisen. Dat geldt ook voor nabestaanden van mensen die om het leven komen bij verkeersongelukken. ”

Klik hier voor meer info