Independer: Nederlander vreest flinke stijging zorgverzekeringspremie


Ruim vier op de vijf Nederlanders denken dat ze vanwege de corona-crisis volgend jaar meer premie moeten betalen voor hun zorgverzekering. Van deze groep verwacht 70% een premiestijging van meer dan 10 euro per maand voor de basisverzekering. Dit blijkt uit representatief onderzoek van Independer, uitgevoerd door Q&A. Twee derde van de ondervraagden zegt een verhoging van zijn zorgpremie niet terecht te vinden. Zij vinden dat extra zorgkosten door corona op een andere manier betaald moeten worden.

Van de ondervraagden denkt 81% dat zijn zorgpremie voor de basisverzekering gaat stijgen. 30% van hen denkt dat het om een stijging van minder dan 10 euro per maand gaat. Maar 54% gaat uit van een stijging van 10 tot 20 euro per maand (120 tot 240 euro per jaar). Het idee van een premiestijging leeft met 84% het meest bij 18 tot 44-jarigen. Met de stelling ‘Om de premie betaalbaar te houden, mag er gesneden worden in de dekking van de basisverzekering’, is 73% van de ondervraagden het oneens.

26% vindt een premiestijging logisch

Hoewel 26% een premiestijging vanwege corona logisch vindt, zegt 66% het onterecht te vinden. Als open antwoord op de vraag of het terecht is dat de premiekosten omhoog gaan, reageren veel ondervraagden dat verzekeraars hun reserves moeten gebruiken om de premiekosten onder controle houden of dat Den Haag moet bijspringen.

Gaat de premie stijgen?

Er is nog veel onduidelijk over de zorgkosten die dit jaar zijn gemaakt. Enerzijds heeft corona gezorgd voor veel extra medische kosten. Anderzijds voerden veel zorginstellingen andere zorg niet uit of zetten deze op een laag pitje. Meer wordt duidelijk als het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op Prinsjesdag de rekenpremie bekendmaakt. Het ministerie baseert deze premie op de kosten van de zorg die zij in het komende jaar verwacht en berekent wat dat per premiebetaler betekent. Zorgverzekeraars gebruiken de rekenpremie van de overheid om hun eigen premie vast te stellen.

Traditioneel maakt verzekeraar DSW als eerste de zorgpremie bekend. Daarna volgen de andere verzekeraars. De deadline is 12 november, dan moeten alle zorgverzekeraars hun premies voor 2021 bekend hebben gemaakt. Dat is ook het moment dat Nederlanders weer kunnen overstappen.Het consumentenonderzoek over de zorgpremie is uitgevoerd door onderzoeksbureau Q&A in een representatieve doelgroep van 470 respondenten