Independer lanceert ‘eerste uitgebreide consumentenverzekering in zijn soort’ tegen internetcriminaliteit

Steeds meer consumenten worden het slachtoffer van internetcriminaliteit. Independer ontwikkelde daarom samen met verzekeringspartner iptiQ ‘een betaalbare consumentenverzekering voor de meest voorkomende risico’s van deze oprukkende misdaadvorm’ De ‘Veilig Online Verzekering’ is volgens Independer een eerste in zijn soort op de Nederlandse markt. H”et is de eerste cyberverzekering die dekking biedt voor de belangrijkste varianten van internetcriminaliteit. Klanten hebben 24/7 onbeperkt toegang tot cyberexperts om te leren hoe je cyberschade voorkomt, én krijgen hulp als het toch mis gaat. Ook ontvangen klanten financiële compensatie bij fraude met online betaalmiddelen en/of voor oplichting bij online aankopen van producten en diensten. Bovendien biedt de Veilig Online Verzekering hulp aan klanten die door een cyberaanval niet meer bij hun computerbestanden of foto’s kunnen.”

Internetcriminaliteit raakt veel mensen. Uit CBS-onderzoek blijkt dat in 2019 maar liefst 1,8 miljoen Nederlanders (boven de 15 jaar) weleens slachtoffer is geweest van een of meer cybercrimedelicten. Dat is 13% van deze bevolkingsgroep. Vooral koop- en verkoopfraude neemt snel toe. In 2012 spreekt het CBS nog van 2,9%. In 2019 steeg dit percentage tot maar liefst 4,6%. Suzan Samson van Independer: “Dit gaat dan alleen nog maar over de groep mensen die zelf aangeeft slachtoffer te zijn geworden. De daadwerkelijke percentages liggen vermoedelijk hoger. Wij zien dat schaamte bij deze slachtoffers vaak een grote rol speelt. Dit kan mensen ervan weerhouden om erover te praten of aangifte te doen.”

Fraude bij financiële transacties

De Veilig Online Verzekering biedt klanten zowel hulp als een schadevergoeding als zij het slachtoffer worden van bijvoorbeeld fraude met online betalingen. Samson: “Als criminelen de gegevens van online betaalmiddelen weten te onderscheppen, dan ziet de gedupeerde vaak grote bedragen verdwijnen naar buitenlandse rekeningen. In tegenstelling tot wat mensen denken wordt deze schade niet altijd door de bank vergoed. De Veilig Online Verzekering biedt de consument hierbij een goede dekking. Misschien nog wel belangrijker dan alleen een schadevergoeding, is dat cyberexperts 24 uur per dag klaar staan voor hulp-, preventie- en adviesvragen van de klant.”

Fraude bij online aankopen

Het nieuwe verzekeringsproduct is ook aantrekkelijk voor mensen die via internet producten of diensten kopen of producten verkopen. Samson: “Veel mensen die online winkelen zijn weleens opgelicht. Zo worden diensten of spullen – die ze bijvoorbeeld kopen via Marktplaats – niet geleverd of mensen ontvangen producten die ze niet bestelden. Vaak is de oplichter alweer vertrokken nadat de klant heeft betaald. Ditzelfde beeld zie je vaak bij nagemaakte webshops. Gebruikers van de Veilig Online Verzekering kunnen ook rekenen op hulp en compensatie als hen dit overkomt.”

Ook krijgen consumenten steeds vaker te maken met virussen en malware. Hierbij kunnen bestanden, zoals foto’s, kwijtraken of beschadigen. De Veilig Online Verzekering biedt klanten hulp bij herstel van hun data na een cyberaanval. Hierbij worden alle mogelijkheden ingezet om de klant weer te laten beschikken over zijn bestanden.

De Veilig Online Verzekering vergoedt fraude met online betaalmiddelen tot 10.000 euro. Bij fraude met online aankopen kan de klant rekenen op een vergoeding tot 3.000 euro. Ook helpt een cyber-expertisebedrijf met data-recovery als de harde schijf onleesbaar is na een cyberaanval. Eventuele herstelkosten worden hierbij tot 2.000 euro vergoed. Klanten die het slachtoffer worden van fraude met online betaalmiddelen, of online aan- en verkoop, krijgen hiervoor hulp bij het terughalen van hun geld. Lukt het niet om het geld terug te halen, dan keert de verzekering een financiële vergoeding uit. Daarnaast staan cyberexperts 24 uur per dag klaar voor hulp en advies over preventie.

‘Je online zaken regelen met een veilig gevoel’

Samson: “Er zijn inmiddels diverse bedrijfsverzekeringen tegen internetcriminaliteit op de markt, maar de Veilig Online Verzekering is de eerste Nederlandse consumentenverzekering tegen internetcriminaliteit in deze soort. De financiële schade bij internetcriminaliteit kan fors oplopen en de bank vergoedt deze bedragen lang niet altijd. Daarom vonden wij het belangrijk een betaalbare verzekering te ontwikkelen, waardoor de consument met een veilig gevoel zijn online zaken kan blijven regelen.”

Independer ontwikkelde de Veilig Online Verzekering samen met verzekeringspartner iptiQ, dochter van Swiss-Re. Het product is sinds augustus beschikbaar voor een betaalbare maandpremie vanaf 4,10 euro.