Independer: Forse prijsverschillen zorgverzekeringspremies

Alle zorgverzekeraars hebben hun premies voor de zorgverzekeringen bekendgemaakt. De laatste premies kwamen net voor de deadline om 0.00 uur ’s nachts binnen. De gemiddelde premiestijging is 59 euro per jaar. De stijgingen lopen flink uiteen. Grootste stijger is de CZ restitutiepolis met een stijging in jaarpremie van 133 euro. Er zelfs een daler, Besured ruime keuze wordt bijna 5 euro per jaar goedkoper in 2021. De trend van minder aanbod van restitutie zet door van 21 restitutiepolissen in 2020 naar 18 in 2021. Independer ontwikkelde een speciale Datamonitor waar alles rondom de zorgverzekering bijgehouden wordt.

Impact corona op zorgpremie valt mee
Aan het begin van de coronacrisis werd gevreesd dat de impact op de zorgpremie fors zou zijn. Echter blijkt nu dat de extra kosten van corona deels worden gecompenseerd door uitgestelde – en afgeschaalde zorg. Desalniettemin stijgt de zorgpremie voor de basisverzekering gemiddeld met 58 euro per jaar. Bij een flinke stijger als de CZ restitutie polis is het zelfs 133 euro op jaarbasis. De restitutiepolis van De Amersfoortse is met 147,95 euro per maand de duurste verzekering. De goedkoopste is de natura (budget) polis van ZEKUR. Deze kost 105,95 euro per maand.  

Kiezen voor een minder bekend merk loont nog altijd
De grote vier zorgverzekeraars in Nederland bieden verschillende merken aan. Tussen deze bekende en minder bekende merken zit prijsverschil. Dat wordt bijvoorbeeld veroorzaakt omdat het klantcontact bij een minder bekend merk volledig online plaatsvindt. Elk jaar blijkt weer dat hiermee flink te besparen valt op de premie. Een stel dat overstapt van een basisverzekering van een bekend merk naar een minder bekend merk kan tot 389 euro besparen. De inhoud van de basisverzekering wordt door de overheid bepaald en is overal hetzelfde.

Opnieuw minder aanbod van restitutiepolissen
De restitutiepolis is het duurste type polis waarbij de verzekerde vrije zorgkeuze heeft. Het aanbod van deze polis loopt al jaren terug van 24 in 2019, naar 21 in 2020. In 2021 komt het aantal op 18. De meeste Nederlanders kiezen overigens een naturapolis. Vorig jaar koos bijna 80% van de mensen – die bij Independer overstapte – voor dit type verzekering, waarbij je alleen volledige vergoeding krijgt bij zorgaanbieders waar de verzekeraar een contract mee heeft. De ziekenhuiscontractering van de naturapolis is tegenwoordig vrijwel gelijk aan die van de restitutiepolis