IG&H en Phi Delphi zien overnamegolf bij Nederlandse adviseurs

Private equity speelt een steeds grotere rol in het Nederlandse distributielandschap voor verzekeringen. Een aantrekkelijk financieel profiel, groot consolidatiepotentieel en mogelijkheden voor ‘multiple-arbitrage’ maken dat 21% van de overgenomen omzet uit de laatste twee jaar door deze externe investeerders wordt gekocht, zo blijkt uit een onderzoek van IG&H en PhiDelphi Corporate Finance naar de drivers voor en impact van de overnamegolf die aan het plaatsvinden is.

 
Nederlandse bedrijven die actief zijn op het gebied van distributie van verzekeringen zijn volgens de onderzoekers voor meerdere type investeerders interessant. Hierdoor hebben de afgelopen jaren meer dan 65 grote overnames van bedrijven plaatsgevonden, en ook in 2020 zijn al enkele impactvolle transacties aangekondigd. Recente ontwikkelingen omtrent het coronavirus zullen impact hebben op deze overnamegolf.

Sector verandert

De sector verandert als gevolg hiervan. Zo lopen waarderingen op tot wel 14-15x EBITDA voor de echt grote adviseurs en zijn vrijwel alle deelmarkten aan het concentreren. De interesse in de sector is ook opvallend omdat deze ogenschijnlijk gebukt gaat onder dalende commissies en steeds striktere wet-en-regelgeving. In haar  paper ( https://info.igh.com/a-takeover-wave-amongst-dutch-insurance-brokers-is-taking-place) onderzoeken IG&H en PhiDelphi Corporate Finance wie de kopers en verkopers zijn, wat hen drijft en wat de vooruitzichten voor deze overnamegolf zijn.

Private Equity maakt definitieve entree, maar adviseurs blijven de grootste kopers
De meeste activiteit, zowel in aantallen als omzet, komt van Nederlandse adviseurs met een volmacht. Deze adviseurs kunnen relatief eenvoudig waarde creëren door provinciale portefeuilles om te zetten in hun volmacht, en tegelijkertijd de operatie van dubbele kosten te ontdoen.

Iets meer dan een op de vijf overnames qua omzet werd gepleegd door private equity (PE). Qua aantallen is het slechts 6% van de overnames, maar het betreft vaak impactvolle transacties van grotere adviseurs. Ruime investeringsmogelijkheden en een aantrekkelijk voorspelbaar financieel profiel maken grote adviseurs interessante overnamekandidaten. Daarnaast passen deze investeerders vaak ‘multiple-arbitrage’ toe: waarbij ze profiteren van het feit dat kleinere adviseurs tegen lagere multiples worden verhandeld dan grotere adviseurs.

Beweging houdt op langere termijn aan
De verwachting is dat de overnamegolf op langere termijn aan zal houden. Drivers zoals synergie aan de omzet- en kostenkant en steeds ouder wordende directies bij advieskantoren zijn namelijk ook in de toekomst van kracht. Daarnaast is er vanuit twee oogpunten nog ruimte voor verdere consolidatie. De eerste is dat anno 2020 de meeste sectoren nog sterk versnipperd zijn en een grote longtail aan kleine kantoren hebben. De tweede kijkt naar concentratie: met name de schademarkten zijn nog niet zo geconcentreerd als de collectieve inkomens- en pensioenmarkt, waardoor ook onder grotere adviseurs naar verwachting nog overnames plaats zullen vinden.

“Het is evident dat het coronavirus een impact zal gaan hebben op de overnamegolf. Voor alle investeerders geldt dat er urgentere zaken spelen zoals managen van bestaande business, daarnaast is de beschikbaarheid van kapitaal momenteel ook lager. We verwachten daarmee dat de overnamegolf op korte termijn een stap terug doet, zowel in activiteit (aantal overnames) als in de hoogte van de waarderingen.

Belangrijke randvoorwaarde voor het succesvol doorzetten van deze consolidatiegolf op langere termijn is dat dit alleen kan gebeuren wanneer er duurzaam waarde wordt gecreëerd voor de klant”, aldus  IG&H en PhiDelphi Corporate Finance, die daarvoor  twee mogelijkheden zien: voldoende achterwaarts integreren, en/of als strategische zet waarin verzekeringen slechts een onderdeel vormen van een bredere klantoplossing.

Klik hier voor de  whitepaper:

https://www.igh.com/wp-content/uploads/2020/04/whitepaper-overnamegolf-bij-Nederlands-adviseurs.pdf