IFRS 17-kosten verzekeringssector worden wereldwijd geraamd op $ 15 tot $ 20 miljard

Volgens een nieuw wereldwijd onderzoek van Willis Towers Watson worden de totale kosten voor de wereldwijde verzekeringssector voor de implementatie van IFRS 17, de nieuwe boekhoudkundige standaard voor jaarverslagen van bedrijven, geschat op 15-20 miljard dollar. Kamran Foroughi, Global IFRS 17 Advisory Leader bij Willis Towers Watson: “Dit is een buitengewoon cijfer dat natuurlijk zal leiden tot veel vragen van besturen en investeerders.

“Voor velen zullen ook aanzienlijke verbeteringen nodig zijn in bedrijfsprocessen en financiële operaties om IFRS 17 efficiënt te leveren en te koppelen aan andere statistieken. Met slimme investeringen en de juiste mensen heeft het IFRS 17-programma van een verzekeraar het potentieel om te helpen jaarlijkse besparingen op de lange termijn te realiseren tegen de hoge initiële kosten.”

Het onderzoek van Willis Towers Watson ondervroeg 312 verzekeraars uit 50 landen en wordt beschouwd als het meest uitgebreide IFRS 17-onderzoek tot nu toe. De geschatte kosten verschillen aanzienlijk per verzekeraar. De globale schatting van de sector van de cumulatieve kosten om tegemoet te komen aan de IFRS 17-vereisten  is 15 tot20 miljard dollar, waarbij de gemiddelde programmakosten voor de 24 grootste multinationals elk 175-200 miljoen dollar bedragen en gemiddeld 20 miljoen dollar voor de overige 288 verzekeraars.

Naast de mogelijkheid voor verzekeraars om hun programma’s te benchmarken met de inspanningen van branchegenoten en verzekeringsmaatschappijen over de hele wereld, onthulde het onderzoek ook de grootste uitdagingen die verzekeraars verwachten te zien om IFRS 17 met succes te implementeren, voornamelijk met betrekking tot mensen, gegevens , systemen en processen.

Andere belangrijke bevindingen zijn onder meer:

  • Er zullen meer dan 10.000 voltijdsequivalenten nodig zijn om IFRS 17 te leveren. Dit stelt grote uitdagingen voor de wervings- en behoudstrategieën van verzekeraars, zowel binnen als buiten hun IFRS 17-programma’s;
  • Slechts 52% van de respondenten is van mening dat IFRS 17-verdiensten iets of veel nuttiger zal zijn dan de huidige GAAP-verdiensten en  54% is van mening dat de behoefte aan niet-GAAP-rapportage iets of aanzienlijk zal toenemen;
  • Slechts 6% van de bedrijven in 2020 had een goed beeld van de zakelijke implicaties van IFRS 17 – dit is nu verbeterd tot 17%. Verzekeraars zijn van mening dat de impact op een meerderheid van de KPI’s waarschijnlijk klein zal zijn. KPI’s waarvan wordt aangenomen dat ze worden beïnvloed, hebben betrekking op het bepalen meten van winst, nieuwe productie en rendement op kapitaal/eigen vermogen;
  • Grote multinationals hebben meer vooruitgang geboekt op een schaal van 0 tot 5 (gemiddeld: 3,5) dan de overige verzekeraars (gemiddeld: 2,6), waarbij de vooruitgang het hoogst is in EMEA (gemiddeld: 2,9) en het laagst in APAC (gemiddeld: 2,4). Desalniettemin is er nog veel werk en moeten bedrijven overwegen hoe ze het beste de voordelen van het IFRS 17-programma kunnen waarborgen.

Sinds het laatste onderzoek van Willis Towers Watson in juni 2020 is er duidelijke vooruitgang geboekt op gebieden als data en IT-werkstromen, hoewel het een uitdaging blijft om een ​​robuust proces op te zetten dat is ontworpen om te voldoen aan strakke rapportageschema’s. Uit het onderzoek blijkt ook dat er weinig vooruitgang is geboekt op het gebied van dry runs, idisclosures op en automatisering. Maar gezien het gebrek aan gekwalificeerde middelen, voorspelt Willis Towers Watson dat procesautomatisering cruciaal zal zijn voor de succesvolle implementatie van IFRS 17.

Kamran Foroughi zei: “Er blijven kennelijk sterke twijfels of IFRS 17 zal leiden tot een bruikbaarder meetinstrument dan de huidige GAAP/IFRS-normen. Dit geldt met name in meer volwassen markten, waar we geen verbeterd KPI-voordeel zien dat in verhouding staat tot de kosten, en verzekeraars actief bezig zijn met het plannen van nieuwe aanvullende rapportages om de bedrijfsprestaties te helpen verklaren.”