Hypotheken steeds meer geschikt voor verduurzaming ; Energiebespaarbudget is gemeengoed, tarieven op basis van energielabel rukken op

Steeds meer geldverstrekkers passen hun producten aan om verduurzaming te vergemakkelijken en te stimuleren, zo blijkt uit onderzoek door MoneyView. In 2024 krijgt het energielabel van de woning invloed op de maximale leenruimte en het maximale bedrag dat extra geleend mag worden voor energiebesparende voorzieningen. Daarmee blijft verduurzaming een belangrijk onderwerp in de hypotheekmarkt, waar geldverstrekkers op in zullen blijven spelen.

Het energiebespaarbudget wordt inmiddels bij 85% van de hypotheekproducten aangeboden. Een apart duurzaam leningdeel is minder gebruikelijk, dit is mogelijk bij 30% van de producten. Korting op basis van het energielabel is bij eveneens 30% van het aanbod een optie. In dat laatste segment valt De Volksbank op, die voor haar verschillende labels een nieuw product introduceerde, waarin de rentetarieven volledig afhankelijk zijn van het energielabel. bijBouwe gaat nog verder: de woning moet tenminste energielabel C hebben, of uit een volgens de NTA-8800 methodiek opgesteld verbeterplan moet blijken dat de woning naar (minimaal) label C gebracht kan worden. Aanvragen voor onderpanden met een slechter energielabel, of waarbij het verbeterplan ontbreekt of niet voldoet, wijst BijBouwe af.

Meer over de hypotheekmarkt leest u in het Special Item Hypotheken. https://download.moneyview.nl/specialitem/2023/10.%20Hypotheken/SI-160_10-2023_A.pdf.

MoneyView ProductRating Hypotheken

Vijf sterren voor voorwaarden annuïteitenhypotheken, lineaire hypotheken en aflossingsvrije hypotheken

ABN AMRO Woning Hypotheek

Florius Profijt twaalf Hypotheek

ING ING Annuïtaire Hypotheek / ING Lineaire Hypotheek / ING Aflossingsvrije Hypotheek

Vijf sterren voor prijsstelling annuïteitenhypotheken en lineaire hypotheken

Merius Merius Hypotheek

 Neo Hypotheken Annuïteiten Hypotheek

Venn Hypotheken Venn Hypotheek

Vijf sterren voor prijsstelling aflossingsvrije hypotheken

Merius Merius Hypotheek

Neo Hypotheken Aflossingsvrije Hypotheek