HypotheekVisie: partijen: focus je niet alleen op nieuwbouw

Op 22 november vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Een heet hangijzer deze verkiezingen is het oplossen van de woningcrisis. Veel partijen roepen op starters te willen helpen en geven hierbij aan dat ze in rap tempo woningen bij gaan bouwen. Verschillende partijen geven zelfs aan maar liefst 100.000 woningen per jaar te willen bouwen. Een nobel streven dat een groot deel van de problematiek oplost. Maar voor wie?

In 2022 kochten slechts 6,49% van alle starters die via Hypotheek Visie een hypotheek afsloten een nieuwbouwwoning. Dit heeft waarschijnlijk voor een groot deel te maken met de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning. De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning zagen we bij Hypotheek Visie rond de €450.000 liggen, terwijl starters in 2022 huizen kochten met een marktwaarde rond de €355.000. Er zit dus een groot gat tussen de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning en de bestedingsruimte van een starter.De cijfers van 2023 laten een daling zien in de gemiddelde marktwaarde van een nieuwbouwwoning (€423.000), maar ook een daling in de gemiddelde marktwaarde van aangeschafte woningen voor starters (€343.000).

Waar zijn starters mee geholpen?

Indirect zijn starters natuurlijk ook geholpen met de bouw van nieuwbouwwoningen. Voornamelijk doorstromers krijgen door de grootschalige bouw van nieuwbouwwoningen ruimte om door te stromen. En deze huizen komen vrij voor starters. Maar er zijn maatregelen die specifiek voor starters meer directe impact hebben. Twee voorbeelden:

Starterslening

De starterslening is een aanvullende lening op je hypotheek om het verschil te overbruggen tussen de aankoopprijs van je woning en de maximale hypotheek die je kunt afsluiten. Dit kan helemaal in de huidige woningmarkt een steuntje in de rug geven. Maar het aanvragen van een starterslening gaat in veel gevallen moeizaam en voelt meer als een loterij dan een vaste regeling, geven veel hypotheekadviseurs van Hypotheek Visie aan. Zo ook Margreet Modderman van Hypotheek Visie in Meppel. “Wij controleren de site zeer regelmatig om het verschil te kunnen maken voor onze klanten. In 2023 heb ik slechts 2 keer meegemaakt dat er beperkt budget beschikbaar was”, geeft ze aan.

Duurhuur

Nog een initiatief waar starters mee geholpen (zouden) zijn is de pilot Duurhuur. Een veelgehoorde frustratie bij starters is dat ze wel voor meer dan €1.000 per maand huur moeten betalen, maar niet dezelfde woonlasten zouden kunnen dragen voor een koopwoning.

De pilot Duurhuur zou hier verandering in moeten brengen, maar is helaas wegens tegenvallende resultaten stopgezet. “Ik heb twee keer een poging gedaan, maar er wordt altijd wel een reden gevonden om het niet te doen”, zegt Joyce Nijkamp, hypotheekadviseur bij Hypotheek Visie in Tilburg hierover.

Blijf bouwen, maar blijf ook realistisch

Uriël Ballast, CMO van Hypotheek Visie, is van mening dat het bouwen van nieuwbouwwoningen ook extreem belangrijk is om de doorstroom te bevorderen, maar roep op om wel realistisch te blijven. “Neem het partijprogramma van CDA, GroenLinks/PvdA en VVD bijvoorbeeld. Daarin staat dat er per jaar 100.000 bijgebouwd gaan worden. In 2022 rapporteerde het CBS een recordjaar qua nieuwbouwwoningen terwijl het toen ging over 74.000 woningen. Is het dan wel realistisch om 100.000 per jaar als streven te nemen