Howden wil met nieuw managementteam komende jaren in Nederland uitgroeien tot all service broker en Top-20 speler

In 2013 startte Howden Insurance Brokers in ons land met een primaire focus op marine-business. In acht jaar tijd heeft de makelaar zich op de Nederlandse verzekeringsmarkt ontwikkeld tot een multi branche Top-100 speler (plek 64) met ca. 50 miljoen aan premie, die inmiddels zo’n 30% van de inkomsten uit non-marine haalt. Maar daarbij zal het zeker niet blijven, zo wordt duidelijk uit een interview in het komende Risk & Business Magazine met de nieuwe CEO Corporate Jeroen Everling en de CEO Marine / Specialty Jan Oosterom.  Sterker nog, de lat wordt voor de komende jaren beduidend hoger gelegd. “We willen binnen drie jaar een verveelvoudiging van de huidige omzet realiseren en uitgroeie tot een all service broker,  een Top-20 speler in zowel de top-, midden- als MKB-markt en marktleider in bepaalde marktsegmenten”, aldus beide directeuren, die samen met Ronald Harms, Martin Besemer en de eveneens onlangs gestarte Dolf Balink het nieuwe managementteam vormen. Kortom, markt opgelet! Howden is coming.

Howden staat ook in ons land aan de vooravond van een enorme transitie . De plannen zijn dan ook buitengewoon ambitieus te noemen. “Maar wel realistisch en dus haalbaar”, volgens het managementteam. “We willen in Nederland  uitgroeien tot een all service broker, die zich met een veel uitgebreider diensten- en productenpalet – marine, property, liability, construction, financial lines, credit risks en employee benefits –  de gehele markt wil gaan bedienen:  van MKB tot multinationals. En in bepaalde, overigens nog niet benoemde marktsegmenten en bedrijfstakken willen we zelfs geleidelijk uitgroeien tot marktleider.”

Desgevraagd zeggen zij  qua groei niet aan een percentage voor de komende drie jaar te willen wagen. “Ik kan wel zeggen dat deze substantieel zal zijn, een veelvoud van onze huidige omzet zal bedragen en dat wij bij de 20 grootste makelaarsbedrijven van ons land zullen staan”, aldus Everling. Oosterom vult vervolgens aan: “Die groei willen we de komende jaren versterkt voortzetten: in alle branches, dus ook in de marine-markt. Daartoe zien we volop mogelijkheden en  zullen we nog meer goede specialisten gaan aantrekken, een activiteit waarmee we ons overigens dit jaar al flink hebben beziggehouden. Zo hadden we  begin dit jaar  22 medewerkers in dienst. Op 1 februari 2022 zijn dat  er al 32 en daarbij zal het zeker niet blijven. Alleen al volgend jaar denken we ons personeelsbestand minimaal te verdubbelen”

Hoewel de eerste gedachten uitgaan naar autonome groei in alle branches sluiten beide directeuren acquisities zeker niet uit. Oosterom benadrukt dat Howden hierbij kieskeurig te werk zal gaan. “We zullen niet gaan kopen om te kopen. Een overname moet substantieel zijn , passen bij ons bedrijf en portefeuille en meerwaarde hebben”, aldus de directeur, die benadrukt dat Howden ook niet doet aan koude acquisitie.  Klanten komen uit zichzelf naar ons toe of via tevreden klanten.”

Everling en Oosterom zeggen desgevraagd ervan overtuigd te zijn dat de markt op een extra makelaar zit te wachten´.” Vooral  in het topsegment is er momenteel een grote behoefte aan een goed alternatief en extra keuzemogelijkheden. Zeker nu er al enkele jaren sprake is van een verhardende markt, de premies en eigen risico’s omhoog gaan en verzekeraars zich kritischer en selectiever opstellen. Meerdere aanbieders stellen minder capaciteit beschikbaar of trekken zich helemaal terug uit bepaalde segmenten, wat de spoeling dunner maakt. Ons brede internationale netwerk is daarbij zeker een voordeel. ”

Dit was het meest gelezen bericht in de afgelopen week. Het volledige artikel treft u hier aan: https://www.riskenbusiness.nl/wp-content/uploads/2022/01/RB-1_2022.pdf.

\