Howden versnelt groei in Nederland met de overname van VLC & Partners: “Belangrijke mijlpaal voor klanten in Europa”

Howden, de wereldwijd opererende verzekeringsgroep, heeft vandaag – 19 december 2023 – de overname bekend gemaakt van VLC & Partners Holding B.V. (“VLC”), een van de grootste onafhankelijke verzekeringsmakelaars van Nederland.  “De overname stelt Howden niet alleen in staat haar bestaande activiteiten op de strategisch belangrijke Nederlandse markt – een van Europa’s belangrijkste verzekeringsmarkten – uit te breiden, maar is ook een belangrijke mijlpaal in de 30-jarige geschiedenis van de groep om de beste Europese verzekeringsmakelaar voor klanten te worden door samen te werken met nauw op elkaar afgestemde, kwalitatief hoogwaardige bedrijven en talent”, aldus de Britse makelaar.   

VLC is op dit moment eigendom van de Nederlandse verzekeraar De Goudse NV en het management.  Als onderdeel van de transactie zal het managementteam van VLC een deel van zijn aandelen in Howden inbrengen ter ondersteuning van het unieke kapitaalmodel van de Howden Groep, waarbij werknemerseigendom centraal staat in de bedrijfscultuur. 

VLC & Partners presenteert  op haar website : Howden, als “een strategisch partner voor de lange termijn, passend bij de ambities en het DNA van de huidige organisatie. Dit betekent dat VLC & Partners 100% onderdeel wordt van Howden. De huidige aandeelhouders, met als grootaandeelhouder De Goudse, verkopen hun volledige belang aan Howden, VLC & Partners heeft sinds 2016 een substantiële groei doorgemaakt, leidend tot een sterke positie in mid-corporate, mkb en private insurance. Deze groei heeft ervoor gezorgd dat VLC & Partners vandaag de dag een sterk en gezond bedrijf is in de top van de adviesmarkt.” 

David Howden, CEO van Howden: “Deze overname is een van de belangrijkste die we tot nu toe hebben gedaan op het Europese vasteland. VLC is een zeer gerespecteerd bedrijf, dat bekend staat om haar uitstekende dienstverlening aan klanten. Dat zij ervoor hebben gekozen zich bij ons aan te sluiten, is een bewijs van ons voortdurende vermogen om toptalent aan te trekken in al onze markten, onze goed op elkaar aansluitende bedrijfsculturen, onze klantgerichtheid en de kwaliteit van onze gezamenlijke groeiambities .Samen met de onlangs bekendgemaakte overname van NORTH in Denemarken, illustreert dit nog eens duidelijk onze geduldige, strategische toewijding aan de regio; we zijn nu een speler van formaat in elke belangrijke verzekeringsmarkt in Europa, en we blijven onze lang gekoesterde ambitie waarmaken om de Europese intermediair bij uitstek te worden voor klanten en talent door samen te werken met de allerbeste bedrijven.”  

Na afronding van de overname zal Howden Nederland worden geleid door Lando te Molder als CEO. De naam VLC zal te zijner tijd overgaan in Howden. De overname volgt op Howdens recente intrede top de Deense markt met de overname van NORTH Risk. Eerder deze maand kondigde Howden ook de overname aan van Haakon AG, waardoor het herverzekeringsaanbod in Zwitserland is veranderd .De afronding van deze overname is onder voorbehoud van de gebruikelijke wettelijke goedkeuringen en raadpleging van de Ondernemingsraad.  

Lando te Molder, algemeen directeur van VLC & Partners, licht toe: “Als onderdeel van ons streven om onze toppositie in de Nederlandse en internationale adviesmarkt verder uit te bouwen, is het kiezen van een strategische partner van het allergrootste belang. We zijn erg blij dat we een lange termijn partner hebben gevonden die naadloos aansluit op onze kernwaarden en ambities. Howdens commitment om haar medewerkers en klanten voorop te stellen sluit perfect aan bij onze bedrijfswaarden. Dit partnerschap markeert het begin van een nieuw hoofdstuk voor ons dat onze internationale aanwezigheid zal versterken en uitzonderlijke mogelijkheden zal creëren voor verdere groei. Het creëert nieuwe mogelijkheden voor product- en propositieontwikkeling, digitalisering en vooruitgang op het gebied van data en technologie.” 

De directie van VLC & Partners zegt veel vertrouwen te hebben in een mooie toekomst met Howden waarin de organisatie – samen met alle collega’s – zich optimaal kan ontwikkelen.  VLC levert financiële diensten aan middelgrote ondernemingen, het MKB en vermogende particulieren. Na de overname zullen 500 medewerkers toetreden tot de Howden Groep en worden zeven vestigingen toegevoegd aan de bestaande activiteiten van Howden in Nederland.  

VLC & Partners wordt het leidend platform van Howden in Nederland. De huidige algemeen directeur van VLC & Partners Lando te Molder wordt benoemd als CEO Howden Nederland. De komende periode wordt bekeken op welke manier de samenwerking met de huidige organisatie van Howden Nederland wordt ingericht. Richting de toekomst verdwijnt de merknaam VLC & Partners en werken we toe naar merknaam Howden. 

Bij deze transactie zijn De Goudse en VLC & Partners geadviseerd door Aperghis & Co als financieel adviseur en Hogan Lovells als juridisch adviseur. Howden is geadviseerd door MarshBerry als financieel adviseur en Norton Rose als juridisch adviseur