Hiscox ontwikkelt webtool voor Pre Priced Proposal Fine Art

 

Kunst kopen is populairder dan ooit. Daardoor komen er steeds meer kleinere collecties bij. Kunst is op de meeste inboedelverzekeringen echter beperkt verzekerd. Daarom heeft specialist Hiscox twee jaar geleden een laagdrempelige kunstverzekering geïntroduceerd: het ‘Pre Priced Proposal (PPP) Fine Art by Hiscox’. Deze verzekering is nu, met een speciaal ontwikkelde webtool, geheel online af te sluiten.

 “Tussen 2000 en 2017 is de kunstmarkt sterk veranderd”, vertelt Jeroen Opstelten, manager Art & Private Client van Hiscox. “Was het vroeger een niche voor kenners, inmiddels is het een beleggingsmodel geworden waarin afgelopen jaar bijna € 52 miljard omging. Daarbij wint het online aankopen van kunst sterk terrein, zo blijkt uit het Hiscox Online Art Trade Report. Met een groei van 12% en een totale omzet van ruim € 3,6 miljard in 2017, vertegenwoordigt kunst die via internet wordt aangeschaft inmiddels 7% van de totale markt.”

 ‘Vier minutenpolis’

 In lijn met die toenemende digitalisering is het PPP Fine Art by Hiscox aangepast. “We hebben een webtool laten ontwikkelen, waardoor zowel eindklanten als adviseurs de verzekering snel en eenvoudig via internet kunnen afsluiten”, aldus Opstelten. “De online aanvraag wordt direct in onze systemen verwerkt. De praktijk leert dat het slechts enkele minuten duurt om alle benodigde gegevens in te vullen. Niet voor niets noemen wij de verzekering ook wel ‘de vier minutenpolis’. Overigens gaat de – tijdelijke – dekking in op het moment van aanvragen. Ook daarin zit dus geen vertraging.”

 Wie een PPP Fine Art by Hiscox afsluit, kan kiezen voor drie verzekerde bedragen: tot € 50.000, tot € 100.000 en tot € 150.000. De premies zijn laag en bedragen per jaar respectievelijk € 200, € 350 en € 450 exclusief 21% assurantiebelasting. De maximale schadevergoeding per item is € 25.000, voor breekbare objecten € 12.500. Er geldt geen eigen risico. Wanneer de polishouder nieuwe kunstaankopen doet, zijn deze automatisch gedekt binnen het verzekerde bedrag. Is dit niet meer toereikend, dan kan de verzekeringsnemer de polis aanpassen.

 

Geen aankoopnota’s of taxatierapporten

Met onze nieuwe kunstverzekering zijn kunstwerken verzekerd tegen vrijwel alle denkbare risico’s”, benadrukt Opstelten. “Ook als er tijdens transport of tijdelijk verblijf elders schade ontstaat, biedt de polis een vergoeding van maximaal 25% van het totaal verzekerde bedrag. Daarnaast hoeft de verzekeringnemer geen aankoopnota’s of taxatierapporten te overleggen om de waarde van de stukken te verantwoorden.”

Klanten van Hiscox kunnen tevens gebruik maken van het expertise-netwerk van de verzekeraar. “Kunst vertegenwoordigt immers niet alleen een waarde in geld”, weet Opstelten. “Als een werk beschadigd raakt, is goede restauratie daarom minstens zo belangrijk als het vergoeden van de financiële schade. In zo’n situatie brengen wij onze klanten graag in contact met specialisten met wie wij al jaren samenwerken.”

 

Pre Priced Proposal Fine Art by Hiscox is expliciet een kunstverzekering en geen kostbaarhedenverzekering, benadrukt Opstelten tot slot. “Goud, zilver en sieraden vallen er dus niet onder. Dat geldt evenmin voor postzegel- en muntenverzamelingen of collecties wijn en whisky. Wie een dergelijke verzameling wil verzekeren of een kunstcollectie heeft met een waarde van meer dan € 150.000, helpen we graag met een van onze andere verzekeringsoplossingen