Helft reisverzekeraars vergoedt medische kosten huisdier in het buitenland

 Huisdiereigenaren dienen hun verzekering goed na te kijken als je ze op vakantie gaan met hun huisdier. Ongeveer de helft van de reisverzekeraars gaat namelijk niet over tot vergoeding wanneer een hond of kat medische zorg nodig heeft in het buitenland. Independer analyseerde 41 reisverzekeringen om mensen meer inzicht te geven.   

Eerder onderzoek laat zien dat 30% van de mensen met een hond hun dier minstens één keer per jaar meeneemt op vakantie. Onder katteneigenaren is dit percentage 10%. Independer krijgt hier steeds vaker vragen over dus de percentages lijken eerder toegenomen dan afgenomen. Naast het pakket aan wet- en regelgeving vanuit overheden en luchtvaartmaatschappijen, hanteren óók reisverzekeraars regels en voorwaarden rondom medische zorg vergoeding bij huisdieren.

Huisdieren soms meeverzekerd

Als verzekeraars over huisdieren spreken bedoelen ze hiermee uitsluitend honden, katten of paarden. Op het moment dat er sprake is van medische kosten in het buitenland, bijvoorbeeld een consult bij een dierenarts, vergoeden sommige verzekeraars deze kosten. Van de 41 onderzochte verzekeringen is er bij de helft (20 verzekeraars) sprake van vergoeding. Vaak is dit wel tot een maximumbedrag (tussen de 150 euro en 350 euro) en onder bepaalde voorwaarden. De kans is dus aanwezig dat het baasje ook zelf nog een deel van de doktersrekening moet(en) betalen.

Verder is het van belang dat de extra module ‘medische kosten’ is gekozen bij het afsluiten van de doorlopende reisverzekering. Raadpleeg  voor meer details.

Als een kat, hond of paard vlak voor – of tijdens – de vakantie in het buitenland overlijdt is het bij sommige reisverzekeraars mogelijk de reis te annuleren. In totaal is hier sprake van bij 22 van de 41 reisverzekeraars. Deze verzekeraars vergoeden een (deel van) de reissom als een huisdier overlijdt. Hierbij gelden dan wel aanvullende voorwaarden.