Helft Britse MKB-ers zegt verzekeringen op als gevolg van financiële gevolgen

De helft van het Britse MKB zegt een of meerdere verzekeringen op vanwege de financiële gevolgen van de Corona-pandemie. Deze blijft het MKB een ernstige financiële slag toebrengen, waardoor velen gedwongen worden om te bezuinigen op essentiële verzekeringen om de kosten te drukken, zo blijkt uit een recent onderzoek door premium financieringsmaatschappij Premium Credit.

Meer dan de helft ( 51%)van de geïnterviewde bedrijven gaf toe te zijn gestopt met betalen voor een reeks verzekeringspolissen om hun bedrijf draaiende te houden, waarbij de aansprakelijkheidsverzekering van werkgevers bovenaan de lijst staat met 26%. Veel kleine en middelgrote bedrijven hebben ook de dekking voor zakelijke brandverzekeringen 23%), beroepsaansprakelijkheid (22%), public liability (21%), productaansprakelijkheid (18%) en cyberrisico’s verlaagd.

Bijna een op de vijf (19%) van de respondenten is gestopt met betalen voor een bedrijfsschadeverzekering, wat de laatste tijd het middelpunt was van veel geschillen over claims, aangezien COVID-19-gerelateerde lockdowns grote schade aanrichten aan de financiën van veel bedrijven.

 “MKB’s hebben moeten vechten om het hoofd boven water te houden tijdens de pandemie, wat het begrijpelijk maakt dat ze hebben bezuinigd op verzekeringen en meer leningen  hebben afgesloten”, zegt Owen Thomas, chief sales en marketing officer bij Premium Credit. “Vaak wordt de juridische dekking, zoals werkgeversaansprakelijkheid,  afgebouwd omdat bedrijven het aantal personeelsleden en de loonschalen verminderen als gevolg van COVID-19.”

 
Toenemende afhankelijkheid van creditcards
De studie toonde ook een groeiende afhankelijkheid van krediet aan om verzekeringen te financieren, waarbij 37% van de kmo's aangaf leningen te hebben aangegaan om verzekeringspremies te financieren. Bijna tweederde, of 64%, van de eigenaren van deze bedrijven gebruikte hun zakelijke creditcard, terwijl 52% hun persoonlijke creditcard gebruikte om zakelijke verzekeringen te financieren.
 
Maar bedrijven die creditcards gebruiken om verzekeringen te betalen, betalen £ 1.670 meer in vergelijking met de afgelopen 12 maanden, zo blijkt uit het onderzoek. Hieruit komt tevens naar voren dat ook dat veel MKB-bedrijven die van deze betalingswijze gebruik maken, het afgelopen jaar financieel te lijden hebben , waarbij 46% aangeeft achterstanden te hebben opgelopen bij de afbetalingen van leningen, terwijl 54% vreest dat dit bij hen volgend jaar mogelijk het geval zal zijn. 
 
"Het is ook zorgwekkend dat zoveel kleine en middelgrote ondernemingen voor hun verzekeringen afhankelijk zijn van hun eigen of zakelijke creditcards ", zegt Thomas. "We raden MKB-ondernemers aan om met hun verzekeringsmakelaar te praten voor advies over hoe ze het juiste dekkingsniveau voor hun bedrijf kunnen financieren." 
 
 
Premiekrediet voerde afgelopen maart hetzelfde onderzoek uit, waaruit bleek dat 63% van de KMO's hoge prioriteit gaf aan het op tijd betalen van de verzekeringspremies. Dat aantal daalde tot 59% in de laatste enquête.