Guy Carpenter: Europese herverzekeringspremies voor propertyrisico’s in twee jaar tijd met 60% gestegen, het hoogste percentage sinds 2007

Guy Carpenter: Europese herverzekeringspremies voor propertyrisico’s in twee jaar tijd met 60% gestegen, het hoogste percentage sinds 2007

 Volgens de laatste cijfers van makelaar Guy Carpenter zijn de herverzekeringspremies voor schade in continentaal Europa voor het tweede opeenvolgende jaar sterk gestegen bij de renewal van 1 januari 2023. Na een stijging met bijna 23% bij de vernieuwingen van januari 2022, deels gestimuleerd door de aanzienlijke overstromingsschades in Duitsland in de zomer van 2021, is de index van Guy Carpenter voor Continentaal Europa met nog eens 30% gestegen op 1/1 2023.Dit is de grootste stijging in deze index sinds 2001, waardoor de gemiddelde premie weer in de buurt komt van het niveau van 2007.

Dit is een behoorlijke ommekeer ten opzichte van de zachte herverzekeringsmarkt in Europa, waar de premies schijnbaar ontoereikend waren en bijna kunstmatig laag werden gehouden door de dominantie van de grote vier wereldwijde herverzekeringsmaatschappijen. De lage Europese herverzekeringstarieven voor Property Cat-risico’s hebben veel verzekeringsgebonden fondsen (ILS) ertoe aangezet zich de afgelopen jaren uit de regio terug te trekken.Tegelijkertijd is het aantal catastrofeobligaties dat Europese risico’s dekt, in verhouding tot de jaarlijkse emissies aanzienlijk gedaald.

De stijging met 30% van de Continental Europe Property Catastrophe Rate-Index van Guy Carpenter betekent dat deze nu in slechts twee jaar tijd met 60% is gestegen, waardoor het premieklimaat in de regio aanzienlijk aantrekkelijker is geworden. Uit sommige bronnen begrijpen we echter dat dit nog steeds niet wordt gezien als een voldoende of duurzaam prijsniveau in de hele markt, waarbij sommige programma’s nu als relatief goed geprijsd worden beschouwd, maar andere herverzekeringstorens nog steeds als te laag worden gezien hun schade-ervaring.

De heropleving van de Europese herverzekeringspremies voor Property Cat-risico’s, die sinds 2016 de bodem van de zachte markt hebben bereikt, zou de markt aantrekkelijker moeten maken voor ILS-fondsen en beleggers. Het kan catastrofe bonds ook tot een interessantere alternatieve bron van herverzekeringscapaciteit maken voor cedenten in de regio, aangezien de prijsstelling van de dekking nu evenwichtiger kan worden over de traditionele en kapitaalmarkten.