Groot-Brittannië: Voor het eerst sinds 2004 stijgt aantal schadeclaims door onverzekerde automobilisten 

Voor het eerst sinds meer dan tien jaar is in het Verenigd Koninkrijk een toename waargenomen van het aantal schadeclaims dat het gevolg is van aanrijdingen veroorzaakt met of door onverzekerde automobilisten. Uit cijfers van het Motor Insurers Bureau (MIB), het Britse equivalent van het Waarborgfonds Motorverkeer in ons land, blijkt dat sinds 2004 het aantal schadeclaims tegen automobilisten die zich niet hebben verzekerd tegen schade aan derden  meer dan is gehalveerd: van 25.000 naar ongeveer 11.000. Die daling wordt door het MIB toegeschreven aan de voortdurende aanpak van  het onverzekerd rijden door zowel de verzekeringsindustrie, de politie, het Britse bureau voor de rijvaardigheid DVLA en de overheid. Desalniettemin laat de afgelopen 12 maanden plotsklaps een toename zien van het aantal schadeclaims tegen onverzekerde automobilisten. Het is met 10% bovendien een flinke stijging.

Volgens MIB-CEO Ashton West benadrukt het aantal schadeclaims dat zijn bureau jaarlijks behandelt  de enorme impact die het onverzekerd rijden heeft op de samenleving  en de betrokken families in het gehele land. “Nu we na lange tijd een omslag in het aantal schadeclaims veroorzaakt door onverzekerde automobilisten waarnemen willen we snel de oorzaak daarvan achterhalen  en de toename weer ombuigen naar een (verdere)daling. Er zijn nu eenmaal tal van factoren die van invloed zijn op het aantal schadeclaims dat wij als MIB ontvangen. Het kan komen doordat ineens meer automobilisten zich niet verzekeren, een toename van het wagenpark en/of aantal mensen met een rijbewijs of aan de effectiviteit van de controle op het onverzekerd rijden door politie en justitie. Ook kan de toename komen doordat meer autobezitters meer bekend zijn met de mogelijkheid tot het claimen van hun schade bij het MIB of dat zij door anderen worden aangemoedigd”, aldus West, die daarbij onder meer doelt op de praktijken van sommige claimsmanagementbureaus onder meer bij letselschades.

Link met premieverhoging?

Wellicht speelt de recente forse verhoging van de autopremies een rol. In het Verenigd Koninkrijk is het gemiddelde premiebedrag voor autoverzekeringen in een jaar tijd met £48 gestegen naar een nieuwe recordhoogte van gemiddeld £484 voor een ‘all risks (WA+ casco)dekking, zo blijkt uit de Association of British Insurers’ Motor Premium Tracker. De premieverhoging van 11% is vier keer zo hoog als het inflatiecijfer en is de grootste premieverhoging sinds 2012.
ABI-directeur Huw Evans lichtte de premieverhoging als volgt toe: Groot-Brittannië is een van de meest competitieve autoverzekeringsmarkten in de wereld, maar de onverwachte stijging van de schadeclaims, zowel in aantallen als in omvang, maken deze extreme premieverhoging naar een recordniveau onvermijdelijk. Vanwege de slechte schadestatistieken moeten vooral jongere en oudere automobilisten rekening houden met bovengemiddelde premieverhogingen. Het einde van de  stijgingen lijken echter nog ver weg  waardoor het niet onvermijdelijk is dat ook de herverzekeringspremies zullen stijgen”, aldus Evans, die de Britse regering in elk geval opriep een einde te maken aan de recente verhogingen van de assurantiebelasting.