Groot-Britannië nadert de één miljoen  telematica-polissen; schadefrequentie jonge gebruikers drie keer lager dan gemiddeld

 

Uit het jaarlijkse onderzoek van de Britse makelaarsorganisatie BIBA (The British Insurance Brokers’ Association) blijkt dat het aantal zogeheten telematica-polissen, waarbij het rijgedrag van de automobilist continu wordt gemonitord met technische hulpmiddelen, de mijlpaal van één miljoen nadert. De teller kwam vorig jaar uit op 975.000, bijna 30% meer dan de 751.000 in 2016 en zelfs een ruime verdubbeling (bijna 115%) in vergelijking met de 455.000 ‘telematice live policies’ in 2015. De eerste telematica-polissen  (12.000 stuks) werden in 2009 op de markt gebracht.

Graeme Trudgill, Executive Director bij BIBA,  noemt het ‘fantastisch om te zien welk positief effe ct effect technolgie heeft’. “Een groot deel van het aantal verkochte telematica-polissen wordt aangeschaft door jonge automobilisten, die kunnen profiteren van de feedback die deze devices hen geven op hun rijgedrag.  Daardoor kunnen ze bovendien meer invloed kunnen uitoefenen op hun eigen verzekeingspremie. Het echte positieve nieuws is dat er bijna één miljoen gebruikers zijn die met de verkregen informatie veiliger kunnen werken.”

Uit cijfers van BIBA-lid  Marmalade, specialist in telematica-verzekeringen voor jonge bestuurders, benadrukt de impact van deze verzekeirngsvorm voor de verkeersveiligheid. De gebruikers van deze telematica-toepassingenrijden drie keer veiliger dan gemiddeld: gemiddeld is één van de 15 telematica-polishouders  in het Verenigd Konijkrijk betrokken bij een verkeersongeval in de eerste zes maanden nadat zij hun rijbewijs hebben behaald tegen gemiddeld 1 op de 5,2 startende automobilisten.

Onderzoek door LexisNexis Risk Solutions onderstreept de voordelen voor de veiligheid van telematica-toepassingen. De onderzoekers stellen zelfs dat telematica-verzekeringen meer hebben bereikt in het terugdringen van het ongevalsrisico van automobilisten dan welke andere verkeerwsveiligheidsmaatregel ook, vooral voor de markt van jonge automobilisten. Sinds 2011 is het ongevalpercentage onder 17- tot 19-jarigen teruggelopen met 31.07%, terwijl die daling voor de gehele populatie aan automobilisten 11,06% bedraagt.  Dat is volgens de onderzoekers vooral toe te schrijven aan de penetratie van telematica-polissen.

Graham Gordon (LexisNexis Risk Solutions) stelt dat de voordelen   van telematica-verzekeringen voor jonge bestuurdes onweerlegbaar zijn. “De kosten voor aangeboden telematica-polissen zijn sinds 2013 met zo’n 50% gedaald en het consumentenvertrouwen in telematica-toepassingen en de bereidheid om te kiezen voor deze verzekeringsvorm is zelfs met 136% toegenomen. ”

.