De verzekeringsbranche heeft de afgelopen jaren veel uitgegeven aan sportsponsoring, maar kon niet tippen aan een aantal sectoren met hogere uitgaven. De grote uitgaven van verzekeringsmerken zijn te danken aan het aantal deals dat de merken hebben, in tegenstelling tot de enorme bedragen voor een deal. Volgens data- en analysebedrijf GlobalData zijn de uitgaven van verzekeringsmerken voor 2023 boven de $ 1 miljard uitgekomen.
Het nieuwste rapport van GlobalData, ‘Financial Services – Insurance 2023′, laat zien dat zowel het dealvolume als de uitgaven van de verzekeringssector sinds 2021 zijn gestegen, waarbij de sector zich sterk genoeg herstelt van de pandemie om verder te investeren in sponsoruitgaven. Ook zijn er twee actieve deals onder verzekeringsmerken, die naar schatting zo’n $ 50 miljoen per jaar waard zijn, wat bewijst dat verzekeringsmerken in staat zijn om dit soort bedragen uit te geven.
Tanveer Aujla, analist bij GlobalData, licht toe: “Verzekeringsmerken hebben de afgelopen jaren een sterke positie verworven in de wereld van sportsponsoring. De kans is groot dat dit in de toekomst alleen maar zal toenemen door de steeds hogere bedragen die in de sport omgaan. Dit geldt vooral voor voetbal, waar veel waarden enorm zijn opgeblazen door de enorme uitgaven en de commerciële kracht van veel van Europa’s grootste teams.”
Het sterkste bewijs van de commerciële macht van voetbal binnen de verzekeringssector is de shirtsponsordeal tussen Tottenham Hotspur en AIA, die naar verluidt 49,9 miljoen dollar per jaar waard is. De twee hebben een partnerschap dat teruggaat tot 2010, maar de vergoedingen die aan deze deal verbonden zijn, zijn drastisch gestegen naarmate de aard van het partnerschap is geëvolueerd.
Aujla vervolgt: “Deze deal is een goed voorbeeld van hoe het vasthouden aan een merk op de lange termijn ongelooflijk voordelig kan zijn voor een club. De waarde van deze deal is bijna vervijfvoudigd doordat het merk shirtsponsor van de club is geworden. Overeenkomsten als deze kunnen alleen worden ontwikkeld als er een bepaald niveau van vertrouwen bestaat, en het duurt jaren om dat op te bouwen.”Daarom zal de kans op dit soort deals met verzekeringsmerken de komende jaren toenemen. Grotere overeenkomsten komen meestal tot stand nadat kleinere samenwerkingsverbanden al enige tijd bestaan. Wanneer dit begint te gebeuren, kunnen de jaarlijkse uitgaven van verzekeringsmerken in sportsponsoring mogelijk stijgen.
Aujla concludeert: “Meer deals zoals die van Tottenham met AIA zullen waarschijnlijk worden bereikt in de komende jaren in termen van waarde. Andere deals die binnen de sector zijn gesloten, waaronder de deal tussen het IOC en Allianz voor een geschatte $50 miljoen per jaar, laten zien dat de sector in staat is om grote deals te sluiten. De uitdaging is of verzekeringsmerken hun uitgaven voor sponsoring kunnen blijven verhogen en de vruchten kunnen plukken van deals als deze.”
