Global Data: Duitse schadeverzekeringssector groeit komende jaren met gemiddeld 6,8%

De Duitse schadeverzekeringssector zal naar verwachting groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 6,8%, van $165,4 miljard in 2021 tot $229,6 miljard in 2026 in termen van direct geschreven premie, aldus data- en analyticsbedrijf Global Data.

Ashish Raj, verzekeringsanalist bij GlobalData, zegt hierover: “Na een krimp van 2,1% in 2020 als gevolg van de pandemie, zal de Duitse economie in 2022 naar verwachting met 2,8% groeien. Het economisch herstel wordt aangedreven door sterke fiscale overheidsmaatregelen, waaronder hogere uitgaven voor gezondheidszorg, kortlopende subsidies om banen te behouden, subsidies voor kleine bedrijven en zelfstandigen, en tijdelijke btw-verlaging.”

Het economisch herstel zal naar verwachting de groei van de algemene verzekeringssector ondersteunen, die in 2022 naar verwachting met 4,7% zal groeien.

Persoonlijke ongevallen en gezondheid (PA&H)

De PA&H-verzekering is de grootste algemene verzekeringsbranche in Duitsland, met een aandeel van 38,8% in de totale premieomzet in 2020. Het segment groeide in 2020 met 3,6%, gedreven door een toegenomen gezondheidsbewustzijn tijdens de pandemie en stijgende zorgkosten. De pandemie leidde tot meer gezondheidsclaims, waardoor het opgelopen schadelast voor verzekeraars met 4% toenam van $ 36,8 miljard in 2019 tot $ 38,3 miljard in 2020. Dit leidde tot een stijging van de premies. Het segment zal naar verwachting groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 7% gedurende 2021-26.”

Motorrijtuigenverzekering

“Motorrijtuigenverzekeringen zijn de op een na grootste verzekeringsbranche, met een aandeel van 23,4% in de totale premieomzet  in 2020. Het segment groeide in 2020 met 1,1%, gedreven door een herstel van de autoverkoop na een aanvankelijke vertraging als gevolg van de pandemie.

De stimulans van de overheid om het gebruik van elektrische voertuigen actief te bevorderen en de verkoop ervan te verhogen tot 7-10 miljoen tegen 2030 zal verzekeraars ertoe aanzetten producten te ontwikkelen die op dit segment zijn afgestemd. Als gevolg daarvan zal de motorrijtuigenverzekering naar verwachting groeien met een CAGR van 4,5% in 2021-26.”

Andere verzekeringssegmenten

Aansprakelijkheid en diverse verzekeringen zijn samen goed voor het resterende aandeel van 14,4% in 2020. Ashish concludeert: “Het economisch herstel van Duitsland zal de komende jaren naar verwachting gematigd blijven door een toename van het aantal nieuwe COVID-19-gevallen en de negatieve impact van het conflict Rusland-Oekraïne. Stijgende kosten voor gezondheidszorg, een stijgende industriële groei en een toename van de vraag naar vastgoed zullen de groei van de schadeverzekeringssector de komende vijf jaar echter ondersteunen.”