GLIC-rapport: Alleen wetgeving houdt de groei van de run-off markt tegen


De run-off-markt wereldwijd blijft sterk toenemen en het idee om oude portefeuilles af te stoten wordt steeds gebruikelijker – maar een gebrek aan passende wetgeving houdt deze markt in sommige landen tegen. Dat was de belangrijkste bevinding van een rapport over de sector door Global Insurance Law Connect (GILC), dat een rapport heeft gepubliceerd waarin wordt gekeken naar de drijfveren van legacy-activiteiten in zowel volwassen als opkomende verzekeringsmarkten. Aangesloten kantoren in 20 landen over de hele wereld hebben hun lokale run-off-markt in kaart gebracht  in termen van zowel volwassenheid als toekomstkansen en hebben gekeken naar een deel van de dynamiek achter deze ontwikkelingen.

Jim Sherwood, voorzitter van Global Insurance Law Connect, zegt in een reactie: “Dit is een enorme markt. De Global Insurance Market Run-Off Survey 2019 van PwC schat de run-off-reserves voor schadeverzekeringen wereldwijd op circa $ 790 miljard, en legacy management wordt onderdeel van het ‘nieuwe normaal’. Zoals altijd is het boeiend om vanuit zo’n grote verscheidenheid aan markten inzicht te krijgen in de trends in de run-off sector.

“Waarschijnlijk de beste samenvatting van onze bevindingen is dat de groeimogelijkheden van de run-off markt wordt  tegengehouden door wetgeving. Een universele waarheid is dat verzekeraars op elke markt op zoek zijn naar mogelijkheden om ongewenste legacy-portefeuilles af te stoten. Hoewel sommige van de exacte drijfveren kunnen verschillen, zien we een gemeenschappelijk patroon: in markten waar de regelgeving het overdragen van portefeuilles toestaat, floreren creatieve oplossingen, waarbij meerdere partijen op flexibele manieren samenwerken. En vaak een positiever resultaat opleveren voor alle partijen. En toch is afvloeiing in veel markten een nog niet eerder getest  concept, en in meer dan één gebied vertelden onze juridische specialisten ons dat ze dachten dat de toezichthouder bereid zou zijn aflopende transacties te accepteren, maar dat verzekeraars niet bereid zijn om als de ‘eerste testcase’ te willen fungeren. Als gevolg hiervan zijn er een aantal gebieden over de hele wereld waar transacties niet plaatsvinden, ondanks de aanwezigheid en interesse van experts in de sector.”

Hij vervolgt: “In de meer volwassen markten waar de bedrijvigheid floreert, zijn de redenen hiervoor talrijk en gevarieerd. COVID-19 heeft zijn tol geëist van de reserves van veel internationale verzekeraars en de winstgevendheid van een aantal belangrijke bedrijfstakken veranderd. En dwong iedereen in de branche om contractformuleringen te onderzoeken, zowel historisch als actueel. Brexit en de vereisten van Solvency II en IFRS 17 blijven ook als drijfveren fungeren, terwijl in de VS het toenemende gebruik van IBT’s (Insurance Business Transfers) in verschillende staten ook de dealcijfers van ‘hele entiteit’ stimuleert. ”