Gebrek aan evenementverzekering en overheidssteun bedreigt voortbestaan Britse festivalindustrie

Het voortbestaan ​​van de Britse festivalindustrie bedreigd door een gebrek aan verzekeringsmogelijkheden en overheidssteun, zo komt naar voren uit het onderzoekThe Future of UK Music Festivals van  Department for Digital, Culture, Media and Sport (DCMS).Het waarschuwt dat de festivalindustrie, die in 2019 £ 1,76 miljard opbracht en ongeveer 85.000 mensen werk verschaft, wordt geconfronteerd met een “overlevingsdreiging” zonder enige vorm van door de staat gefinancierde verzekering.

Begin mei meldde de Association of Independent Festivals (AIF) dat een kwart van de Britse festivals met een capaciteit van meer dan 5.000 was geannuleerd vanwege een gebrek aan evenementenverzekering. Sindsdien hebben we de annulering gezien van een reeks spraakmakende evenementen, waaronder Glastonbury, dat voor het tweede jaar op rij zonder publiek werd gelivestreamd.

De AIF heeft voorspeld dat ten minste 76% van de resterende evenementen waarschijnlijk zou worden afgeblazen als gevolg van het achterwege blijven van de overheid met betrekking tot geannuleerde verzekeringen voor grote evenementen. De DCMS heeft opgeroepen tot een in de tijd beperkte annuleringsverzekering voor evenementen, ondersteund door de overheid om te voorkomen wat zij een nieuwe  ‘verloren zomer’ voor Britse festivals noemt.

“Door de overheid gesteunde verzekeringen zijn cruciaal om de Covid-19-gerelateerde risico’s voor festivalorganisatoren te verminderen en hen in staat te stellen te beginnen met plannen, aangezien de overgrote meerderheid niet de financiële veerkracht heeft om de kosten van nog een jaar van laattijdige annuleringen te dekken”, stelt het DCMS-rapport.

“Ondanks dat de evenementen- en verzekeringssector een reeks oplossingen voorstelt voor hoe een dergelijke regeling zou kunnen werken, heeft de regering geweigerd meerdere kansen te grijpen om het marktfalen in de verstrekking van verzekeringen voor live-evenementen deze zomer aan te pakken, en de voorwaarden te stellen de belangrijke economische en culturele bijdrage van festivals en hun toeleveringsketens.”

Een spraakmakend evenement dat voor het tweede jaar op rij moest worden afgelast, was het Womad Festival. Mede-oprichter Peter Gabriel gaf de schuld aan het onvermogen van de overheid om verzekeringsondersteuning te bieden als een van de redenen voor de beslissing.In een gesprek met BBC Radio 4 trok Gabriel parallellen tussen de sportwereld, waar evenementen zoals Euro 2020 en Royal Ascot met beperkte drukte door mochten gaan. “Als we deze testevenementen doen en we de Euro’s of Ascot door laten gaan, laten we de festivalsector dan ook een kans geven”, zei hij. “Misschien is het een andere sector van de bevolking, maar ook zij verdienen het om dit te proberen.”

De regering had verklaard dat ze pas na de versoepeling van de lockdown, die nu op 19 juli plaatsvindt in plaats van de oorspronkelijke datum van 21 juni, zou kijken naar een verzekeringssteun voor festivals en andere grootschalige live-evenementen.Maar zowel het DCMS-rapport als de festivalorganisatoren hebben de regering opgeroepen tot meer dringende actie.“Hoewel onze voorkeur blijft uitgaan naar een alomvattende sectorbrede verzekeringsregeling, bevelen wij, bij het ontbreken van een dergelijke regeling, een gerichte interventie aan die het Events Research Program en de bijbehorende verplichtingen uitbreidt naar een reeks aanvullende pilot-evenementen, waaronder festivals van verschillende groottes. en genres, in het VK gedurende de rest van 2021”, aldus het DCMS-rapport.

“Hoewel er nog veel onzekerheid blijft bestaan ​​over de risico’s van nieuwe Covid-19-varianten, komt het plan van de regering om te wachten tot alle beperkingen zijn opgeheven deze zomer simpelweg te laat voor festivals. Nu de beperkingen op sociale afstandsevenementen met een lagere capaciteit al zijn opgeheven, moet de regering nu handelen.“We herhalen onze oproep aan de regering om een ​​in de tijd beperkte verzekeringsregeling in te voeren voor kosten die worden gemaakt door live-evenementen die na 21 juni zullen plaatsvinden en die mogelijk moeten worden geannuleerd als er behoefte is aan, of terugkeert naar, aanhoudende Covid-19-beperkingen . De regeling zou moeten lopen totdat de commerciële verzekeringsmarkt de evenementenbranche voldoende dekking biedt voor Covid-19-gerelateerde annuleringen”, besluit het rapport.