Gallagher Re Global (re)insurers’ financial results report: Premieomzet laat in eerste negen maanden 2022 groei zien van 13% .

De premiegroei op jaarbasis bedroeg gemiddeld 13% in de eerste drie kwartalen van 2022, ondersteund door een verbeterde prijsstelling voor zakelijke businesslines en herverzekeringsactiviteiten, zo blijkt uit Gallagher Re’s (re)insurers financial results report over de eerste negen maanden van dit jaar

Ondanks de toegenomen schadeactiviteit in het derde kwartaal van 2022 bleven de verzekeringstechnische prestaties in de eerste negen maanden van 2022 sterk, met een gemiddelde gecombineerde ratio van 96,9%, ondersteund door een aanhoudende dubbelcijferige premiegroei, een licht lagere schade door natuurrampen in de gehele periode van negen maanden en een lagere kostenratio.

Verzekeringstechnische resultaten verzwakt, met nog steeds uitdagingen

Verhoogde schadeactiviteit in het derde kwartaal van 2022 resulteerde in een hogere gemiddelde gecombineerde ratio van 102,1%, een stijging met 3,3%-punten ten opzichte van het derde kwartaal van 2021. Gedurende het kwartaal waren de resultaten gemengd: iets meer dan de helft van de (her)verzekeraars rapporteerde een gecombineerde ratio van minder dan 100%. SCOR. Swiss Re en MS&AD rapporteerden de grootste verslechtering van hun gecombineerde ratio’s, grotendeels als gevolg van schade door natuurrampen (waaronder orkaan Ian) en verhogingen van de voorzieningen in verband met sociale en economische inflatie. MS&AD werd ook getroffen door grote hagelbuien en tyfoons, alsook door verliezen als gevolg van COVID19 en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

In de eerste negen maanden  bleven de resultaten sterk met een gemiddelde gecombineerde ratio van 96,9%, een lichte stijging ten opzichte van de 95,5% een jaar eerder, dankzij de gunstigere prestaties in de eerste helft van 2022. Het winstgevendheidsniveau voor de eerste helft van 2022 werd ondersteund door een aanhoudende dubbelcijferige premiegroei, een bescheiden daling van de schadelast  door natuurrampen (zelfs met het effect van orkaan Ian) voor de gehele eerste helft van 2022 en een verlaging van de kostenratio

De winstgevendheid werd gecompenseerd door een stijging van de schadequote, deels als gevolg van een toename van de schadeontwikkeling bij particulieren, en de ontwikkeling van de reserves in het voorgaande jaar. Hoewel dit geen belangrijke factor was in de totale resultaten over de eerste negen maanden, hebben sommige (her)verzekeraars reserves opgebouwd voor schade in verband met de oorlog in Oekraïne. Er blijft grote onzekerheid bestaan over de uiteindelijke schaderamingen, en we zullen deze risico’s blijven volgen naarmate er meer duidelijkheid komt over de schadeontwikkeling.

De gemiddelde ROE voor het derde kwartaal van 2022 werd beïnvloed door hogere verzekeringstechnische schades, lagere beleggingsopbrengsten en gerealiseerde schades. De ROE voor de meeste maatschappijen voor de eerste negen maanden van 2022 blijft lager dan vorig jaar en daalt van 12,4% naar 7,5%, waarbij de onderliggende oorzaak van de daling per maatschappij verschilt. Gerealiseerde verliezen op beleggingen waren de belangrijkste oorzaak van de daling van het ROE voor Cincinnati Financial, Fairfax, Chubb, Arch en Zurich, terwijl de daling van de waardering van alternatieve activa tegen marktwaarde ook de resultaten van Liberty Mutual, Markel en Arch beïnvloedde.

 De verslechtering van de underwriting-resultaten in het kwartaal, waaronder het effect van grote natuurrampen en ongunstige reserveontwikkelingen, was de voornaamste oorzaak van de verslechtering van de resultaten van SCOR, Swiss Re en enkele Japanse verzekeraars. Er zij op gewezen dat AIG een uitzondering vormde op de trend, ondersteund door een aanhoudend sterke verzekeringstechnische winstgevendheid, met name voor de commerciële activiteiten en gerealiseerde beleggingswinsten. De ROE voor de meeste maatschappijen voor het derde kwartaal van 2022 volgde grotendeels de trends voor de 9M 2022. De verslechtering van de verzekeringstechnische resultaten in het derde kwartaal heeft voor de meeste (her)verzekeraars echter een grotere impact op de neerwaartse ROE-trends dan de beleggingsverliezen.

Inflatie blijft een belangrijke driver voor EPS-herzieningen

De gemiddelde ramingen voor 2023 voor de winst per aandeel (EPS) stegen slechts marginaal (+0,4%) na de resultaten van 9M 2022. Trends in tariefverhogingen ten opzichte van de inflatie van schadekosten bleven een belangrijk aandachtspunt, met name voor particuliere verzekeringen, waarvan algemeen wordt aangenomen dat de prijsstelling moet worden verbeterd. De vertraging van de stijging van de commerciële tarieven had een invloed op de herziening van de winst per aandeel voor sommige maatschappijen. Andere negatieve factoren waren beleggingsverliezen (bijv. Markel, Cincinnati) en hoger dan verwachte schades door natuurrampen. Positief zijn onder meer de verwachte verdere premiegroei in 2023 en steun van stijgende herbeleggingsopbrengsten