Fusies en overnames: Wereldwijd matige resultaten door politieke onrust; Europa kent daarentegen wel positieve prestaties

 

De wereldwijde markt van overnames en fusies heeft ook het afgelopen kwartaal moeite gehad om positieve resultaten te halen. Het is het tweede kwartaal waarin de resultaten dalen dit jaar. Dat is sinds 2012 zelfs niet meer voorgekomen. De Europese overnemende partijen behaalden echter wel positieve resultaten in het derde kwartaal, met een outperformance van 6,8 procentpunt (pp) boven de index. Dat is een stijging van 2,5 procentpunt ten  opzichte van het afgelopen kwartaal. Dit blijkt uit de Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) van Willis Towers Watson, die in samenwerking met de Cass Business School het aantal afgeronde overnames en fusies meet met een waarde van minimaal $100 miljoen en de performance van de aandelenkoersen van overnemende partijen ten opzichte van de marktindex.

De prestatie van de wereldwijde markt is in het derde kwartaal van dit jaar 1,7 procentpunt onder de index gevallen, een afvlakking (0,2% onder de index) ten opzichte van de afgelopen vier kwartalen. De tegenvallende resultaten weerspiegelen een periode van politieke onzekerheden en uitdagingen op het gebied van regelgeving. Zo heeft het Britse Takeover Panel additionele vereisten opgesteld waarmee informatie over bieders al in een vroeg stadium openbaar wordt gesteld. Ook eist het Takeover Panel meer transparantie nadat een deal is gesloten.

Gabe Langerak, M&A Practice Leader voor West-Europa bij Willis Towers Watson: “Het is opmerkelijk dat de Britse Takeover Panel de nieuwe regelgeving introduceert tijdens de Brexit-onderhandelingen. Het wordt zeker interessant wanneer vergelijkbare Europese organisaties deze wijzigingen overnemen. De vraag is nu of zij zich, naar Brits voorbeeld, verplicht voelen om dezelfde openbaarheid en transparantie in te voeren.” Ondanks een moeilijke start lijkt de Europese markt volgens hem dit jaar met een hoogtepunt te eindigen. “De resultaten blijven sterk ten opzichte van de markten in de rest van de wereld, zowel in het aantal afgeronde transacties als de outperformance ten opzichte van de index. Dit is een goede weerspiegeling van het feit dat Europa economisch aan het aansterken is. Toch blijft scepsis in de Europese markt groeien, met name door de terughoudende prestaties van andere markten, zoals het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China.”

Azië-Pacific blijft aan kop

Met een underperformance van 12,1% heeft Azië-Pacific het slechtste kwartaal ooit gemeten achter de rug. Desondanks blijven Aziatische overnemende partijen aan kop door een consistente performance in de afgelopen drie jaren met 20,7% boven de regionale indexen. Het lange termijn-succes van Azië-Pacific wordt gevolgd door de Europese en Noord-Amerikaanse markten, met een regionale outperformance van 5,9% en 1,1% respectievelijk.

Na een trage start in het eerste halfjaar zijn er na het derde kwartaal wereldwijd 178 afgeronde transacties gerealiseerd (612 year to date). Vooral in Noord-Amerika en Azië-Pacific zijn grote dalingen gemeten ten opzichte van de afgelopen jaren. Daarnaast is een daling gemeten in het aantal megadeals (met een waarde van meer dan $10 miljard), met slechts drie afgeronde transacties binnen deze categorie (9 year to date).Bijna alle sectoren hebben een underperformance gerealiseerd ten opzichte van hun indexen, op de sectoren consumentengoederen, energie en telecom na.