FOCWA blijft aandacht vragen voor toenemende trend schadesturing verzekeraars

Vergelijkingssite hoyhoy.nl publiceerde eergisteren de resultaten van een onderzoek waaruit blijkt dat de schadesturing bij verzekeraars steeds verder toeneemt. FOCWA bevestigt de trend waarbij verzekeraars schadesturing gebruiken als één van de middelen om de markt van de autoverzekeringen rendabel houden. “Deze markt staat immers al jaren onder druk. FOCWA wil samen met de verzekeraars zoeken naar middelen om de verzekeringen betaalbaar te houden, maar ook de veiligheid en het vakmanschap te blijven borgen bij het herstel van auto’s”, meldt de organisatie in reactie op een onderzoek van vergelijkingssite hoyhoy.nl

“Uit gesprekken met onze leden merken we op dat steeds meer klanten bij hen aankloppen, die zich niet of nauwelijks bewust zijn van de polisvoorwaarden  van deze verzekeringen. Deze verzekeringen met een lage premie en/of een laag eigen risico bevatten vaak sterk beperkende voorwaarden voor de consument. Denk hierbij aan zachte en harde sturingsmiddelen”, aldus FOCWA, volgens wie dit een verklaring is waarom de gestuurde schades blijven toenemen.

““Door schadesturing kunnen verzekeraars scherp geprijsde contracten met schadeherstellers afspreken. Als brancheorganisatie verdedigt FOCWA de belangen van haar schadeherstellers. Al in eerdere berichtgevingen vroegen we aandacht voor de tariefdruk bij onze leden.  De afgelopen weken voerden we gesprekken met verzekeraars. Zij zien ook dat de prijsbodem is bereikt bij onze leden en dat er ook op andere manieren moet gezocht worden naar alternatieve manieren om de verzekering betaalbaar te houden voor de consumenten. Tegelijkertijd moet de kwaliteit van het herstel wel gegarandeerd blijven.”

Uit de gesprekken die worden gevoerd komt volgens FOCWA trouwens steeds vaker naar boven dat auto’s die economisch total loss zijn, toch weer gewoon in het normale verkeer terecht komen. “Bij het herstel van deze wagens moet er ook gekeken worden naar een gegarandeerde veiligheid. Dat is een uitdaging die we graag samen oppakken. Zoals eerder aangekondigd organiseren we daarom hierover een themabijeenkomst samen met de verzekeraars. Zo dragen we als brancheorganisatie constructief bij aan dit debat.”, zegt Peter Brussel, voorzitter van FOCWA Schadeherstel.