Flanderijn en nieuwe kredietverzekeraar Mercury Trade Credit gaan samenwerken

Flanderijn Incasso en Gerechtsdeurwaarders, dat 14 kantoren telt in Nederland en België, heeft een minderheidsbelang van 15% genomen in de vorig jaar opgerichte kredietverzekeraar Mercury Trade Credit.  Ook zal het bedrijf als incassopartner voor klanten van Mercury optreden.  Volgens Mercury-directeur Richard Ariëns biedt de samenwerking daarnaast als voordeel het acceptatieschade- en risicobeleid beter op elkaar te laten aansluiten. De nieuwe kredietverzekeraar heeft nu naar eigen zeggen een omzet van circa 2 miljoen euro en hoopt de komende drie jaar te kunnen groeien naar een omzet van 25 à 30 miljoen euro en een marktaandeel van 10 tot 15%.

Het in het Rotterdamse Groothandelsgebouw gevestigde Mercury Trade Creditdat opereert als coverholder van Lloyd’s, is een initiatief van Richard Ariëns, de voormalige directeur van Atradius. De verzekeraars, die inmiddels de startup-fase voorbij is, richt zich op bedrijven in het midden- en grootbedrijf en werkt uitsluitend samen met makelaars en andere intermediairbedrijven. Ariëns noemt de start veelbelovend. De nieuwe kredietverzekeraar telt inmiddels acht medewerkers, onder wie vijf  underwriters, allen met ruime ervaring in het verzekeringsvak.  Nieuwkomer Mercury Trade Credit ziet in de markt voor kredietverzekeringen voldoende kansen voor een nieuwe speler. “In de eerste plaats is deze niche in onze ogen een groeimarkt, niet in de laatste plaats omdat de penetratiegraad aan de lage kant is en het product ook richting intermediair meer aandacht behoeft, ook met het oog op diens zorgplicht. Bovendien zijn bedrijven in de afgelopen crisisperiode meer dan eens geconfronteerd met aanpassingen in limieten en/of voorwaarden. Daarom staan ze mogelijk open voor andere aanbiedingen. Zeker nu we als één van de weinige aanbieders een non cancelable –polis aanbieden.”

De kredietverzekeraar biedt onder meer polissen aan die tussentijds niet opzegbaar zijn, iets dat in de Nederlandse markt niet gebruikelijk is en daarmee iets nieuws toevoegt. Ook wil de nieuwkomer zich onderscheiden met zeer klantspecifieke risicoprofielen. Ariëns: “We concurreren niet op prijs, maar op dekking. Wij willen de paraplu niet wegnemen als het regent. In moeilijke tijden lopen we niet weg, maar zoeken we samen een oplossing. Ik verwacht niet dat we ons totale marktaandeel bij de grote drie – Atradius, Euler Hermes en Coface, red.) weg kunnen halen. Een deel zal ook komen van klanten die zich al eerdere van de traditionele kredietverzekeraars hebben afgekeerd.”

Flanderijn

Directeur Hans Flanderijn licht de samenwerking van Flanderijn Incasso Gerechtsdeurwaarders met Mercury Trade Credit als volgt toe: “Wij zijn met de aandeelhouders van Mercury in contact gekomen en zien hun product als waardevolle aanvulling op onze dienstverlening. Als gerechtsdeurwaardersorganisatie kunnen we zelf dat soort garanties niet verstrekken. We komen wel veel potentiële klanten tegen die nu hun kredietverzekeringen hebben lopen bij de reguliere aanbieders en daar niet tevreden over zijn. Zodra de risico’s te hoog worden trekken die verzekeraars de stekker uit de dekking en blijven de schuldeisers met lege handen achter. Het product van Mercury sprak ons dus erg aan. We kunnen nu een gesloten systeem aanbieden van kredietverzekering, incasso en claimafwikkeling, waarbij ook nog eens niet-opzegbare dekkingen worden geboden.” Daarbij zegt hij het belangrijk te vinden om op te merken dat klanten van Mercury niet verplicht gebruik hoeven te maken van de incassodienstverlening van Flanderijn. “Dat kan ook niet in het kader van de voor ons geldende regelgeving op het gebied van onafhankelijkheid. Wel kunnen wij voordelen bieden omdat we nauw samenwerken met Mercury en ook veel internationale samenwerkingspartners hebben.”