Fitch Ratings: Zakelijke verzekeringspremies piekten in 2021

De winsten van grote Europese zakelijke verzekeraars zullen waarschijnlijk pieken in 2023 en daarna verzwakken, zegt kredietbeoordelingsbureau Fitch Ratings. Terwijl premieverhogingen sinds 2017 hielpen om in 2021 weer een gezonde winstgevendheid te realiseren, verliest het prijsmomentum in 2022 aan kracht, samenvallend met stijgende risico’s als gevolg van economische inflatie, klimaatverandering en cyber.

Hoge verzekeringstechnische verliezen, ultralage rentetarieven, stijgende natuurrampschadeclaims en de Covid-19-pandemie hebben de inkomsten van de sector onder immense druk gezet en 17 opeenvolgende kwartalen tot wereldwijde prijsstijgingen geleid.

Grote Europese zakelijke verzekeraars zijn in 2021 teruggekeerd naar een sterke winstgevendheid omdat de pandemie de onderliggende winstverbetering niet langer verbloemde. Voor het eerst in vele jaren waren zakelijke verzekeraars in 2021 weer in staat om de winstgevendheid – en kredietprofielen – van hun respectievelijke  groepen te ondersteunen.

De toenemende concurrentie en de verbeterde winstgevendheid vertraagden het prijsstijgingsmomentum in de meeste schadeverzekeringsonderdelen in 2021. Cyberverzekeringen vormden de enige uitzondering, aangezien ransomware-aanvallen zich vermenigvuldigden en vervolgens prijscorrecties uitlokten, waarvan Fitch verwacht dat ze in 2022 zullen aanhouden.

 
Risico’s in verband met economische inflatie, klimaatverandering en cyber nemen ook toe. Een aanhoudend hogere economische inflatie maakt schadetrends minder voorspelbaar en kan leiden tot margedruk in schadeverzekeringen en reservetekorten in schadeverzekeringen. Zakelijke  verzekeraars staan in hoge mate bloot aan klimaatverandering door een toename van de frequentie en de ernst van schadeclaims voor natuurrampen (fysiek risico), en als verzekeraars van en investeerders in bedrijven, waarvan de bedrijfsmodellen te lijden kunnen hebben onder klimaatbeschermingswetten (overgangsrisico). Ten slotte benadrukt de sterke toename van ransomware-aanvallen in 2021 de uitdagingen van het verzekeren van cyberrisico’s. Beperkte historische gegevens en het systemische karakter van de lijn zullen de risicobereidheid van commerciële verzekeraars beperken. Het speciale rapport ‘Commerciële verzekeringen: Past the Market Peak’ biedt inzicht in recente ontwikkelingen in de Europese commerciële verzekeringsmarkt en is beschikbaar op www.fitchratings.com