Fitch Ratings: Ondanks verhardende markt keert bij meeste zakelijke verzekeraars verzekeringstechnische winstgevendheid pas terug in tweede helft 2021

Bij de  meeste zakelijke verzekeraars keert, uitgaande van een gemiddeld schadejaar,  de verzekeringstechnische winstgevendheid pas terug in de tweede helft van 2021. Dat voorspelt ratingbureau Fitch Ratings. Hoewel de premies  negen opeenvolgende kwartalen zijn gestegen als gevolg van een toename van de schadelast en een verhoogde claimfrequentie, verwacht het ratingbureau dat zakelijke verzekeraars hard zullen worden getroffen door de gevolgen  van de coronaviruspandemie.

De schadelast als gevolg van de pandemie omvatten schades  in verband met annulering van evenementen en op krediet- en garantiepolissen. De verzekeringsindustrie staat ook onder toenemende politieke druk om te betalen voor claims wegens bedrijfsonderbreking, ongeacht of sprake is van dekking voor  pandemieschades

Fitch gelooft  dat het zakelijke  verzekeringsbedrijf zeer concurrerend blijft en dat het gefragmenteerde klantensegment van grote ondernemingen wordt gekenmerkt blijft door het onvermogen om forse premieverhogingen door te voeren. De toetreding tot de markt blijft laag, waardoor mede door de rol van makelaars nieuw kapitaal snel op de markt kan komen. Cyberrisicoverzekeringen vormen een van de weinige sectoren die bovengemiddelde groei met goede marges biedt en worden  verkocht door een toenemend aantal zakelijke verzekeraars.

Nieuwe capaciteit zal volgens Fitch op de markt komen zodra de combined ratio  verbetert tot 94% -96%. Dit wordt  echter in de komende twee tot drie jaar onwaarschijnlijk geacht, aangezien verzekeraars eerst  de pandemiegerelateerde schadelast te boven moeten zien te komen.