Fitch Ratings kent neutrale outlook toe aan Spaanse verzekeringssector voor 2022


Fitch Ratings heeft een neutrale outlook toegekend aan de Spaanse verzekeringssector voor 2022. De neutrale outlook geeft de verwachting aan dat de sector zijn sterke kredietwaardigheid zal behouden, zowel in de levensverzekerings- als in de schadeverzekeringssector.


Fitch verwacht dat de algehele winstgevendheid van de sector in 2022 sterk zal blijven, gesteund door stabiele winsten uit schadeverzekeringen, terwijl de winstgevendheid uit levensverzekeringen waarschijnlijk onder druk zal blijven staan en volatieler zal blijven. “Voor 2021-2022 verwachten we dat het rendement op eigen vermogen sterk zal blijven, hoewel het iets lager zal uitvallen dan in 2020 omdat het aantal schadeclaims voor schadeverzekeringen terugkeert naar het niveau van voor de pandemie en zowel de winsten uit levensverzekeringen als uit schadeverzekeringen nog steeds te lijden hebben onder lagere beleggingsopbrengsten.


Fitch verwacht dat de premies voor schadeverzekeringen in 2022 sneller zullen stijgen naarmate de economie zich verder herstelt. “Wij denken dat de groei waarschijnlijk zal worden aangedreven door premies voor ziektekosten- en multirisK-verzekeringen. Wij verwachten dat de premievolumes voor levensverzekeringen volatiel zullen blijven als gevolg van het marktsentiment en gezien het feit dat bankverzekeren het belangrijkste distributiekanaal voor levenproducten is. Wij verwachten dat de wettelijke kapitaalpositie in 2022 stabiel zal blijven, gesteund door een stabiele winstrealisatie. Dankzij solide kapitaalposities beschikt de sector over extra buffers tegen onvoorziene schokken.”


Het volledige outlook-rapport is beschikbaar via de link Fitch Ratings 2022 Outlook: Spanish Insurance