Financiële professionals veranderen op grote schaal van baan

Het tekort aan financials loopt al jaren op en bereikte tijdens de coronapandemie een hoogtepunt. Maar ook na de pandemie hield de krapte aan, waardoor financials steeds zelfverzekerder werden over hun positie op de arbeidsmarkt. Hierdoor kijken zij nu volop om zich heen, ondanks de economische onzekerheid waarin we verkeren. Nienke Sterk, recruitment consultant finance, licht toe wat deze switchingsbereidheid betekent voor zowel werknemers als werkgevers.  

Finance professionals kijken verder 

Begin 2022 zat de arbeidsmarkt behoorlijk dicht, maar nu ziet Sterk dat steeds meer financials op zoek gaan naar een andere baan. ‘Daar hebben ze genoeg redenen voor. De economie is weer open, de arbeidsmarkt is op dit moment nog gunstig en de salarissen zijn torenhoog. Het perfecte moment om te switchen’, vindt Sterk. Vooral de mediors wisselen, aangezien zij op een punt in hun carrière staan dat zij snel stappen willen maken. Een overstap – in combinatie met een flinke salarisstijging – kan de ontwikkeling van mediors versnellen. Daarnaast zijn zij bij werkgevers de meest gewilde groep financials. ‘Ze hebben al de nodige ervaring, zijn fris en energiek, en zijn flexibel als het aankomt op hun werkwijze’, aldus Sterk. 

Iets minder druk op werkgevers 

De beweging onder finance professionals zorgt ervoor dat organisaties iets meer ademruimte hebben om aan die felbegeerde financial te komen. Maar dit betekent niet dat werkgevers rustig achterover kunnen leunen. De vraag is nog steeds enorm, bij zowel start-ups, het mkb als corporates. ‘Nu er een recessie nadert, zijn financiële professionals hard nodig om ervoor te zorgen dat organisaties financieel sterk blijven. Dit maakt financials nog gewilder dan in 2022. Tel daarbij op dat het tekort aan finance kandidaten al jaren toeneemt. Het gaat dus nog lang duren voordat de druk van de ketel is’, concludeert Sterk. 

Salaris belangrijkste drijfveer voor switch 

Opvallend vindt Sterk dat het salaris momenteel de belangrijkste reden voor financiële professionals is om voor een nieuwe baan te gaan. ‘De voorgaande jaren lag de focus van kandidaten vooral op secundaire arbeidsvoorwaarden zoals ontwikkelingsmogelijkheden en bedrijfscultuur. Nu stijgen de salarissen voor overstappers zo hard dat zelfs de honkvaste financials om zich heen gaan kijken. Daar moeten werkgevers op inspelen. Finance kandidaten switchen niet meer voor een lager loon, ook al kunnen ze meer leren in een nieuwe functie. In sommige gevallen stappen ze wel over voor een soortgelijk salaris, als de baan zelf genoeg meerwaarde biedt’.  

Sterk ziet dat financials het steeds belangrijker vinden dat hun werk hen voldoening geeft, ze moeten er energie van krijgen. ‘Benadruk tijdens sollicitatiegesprekken wat de baan inhoudelijk onderscheidend maakt’, adviseert Sterk. Kandidaten bekijken dus vooral of het werk goed betaald én leuk is, en daar moeten werkgevers zich bewust van zijn. ‘Financials verkeren in een enorme luxepositie in 2023, en dat zien ze nu zelf ook in’.